Nume de top ale literaturii mondiale, la FILIT Iasi

filit 11

Festivalul International de Literatura si Traducere aduce anul acesta la Iasi  scriitori cunoscuti la nivel international. Peste 100 de evenimente vor avea loc in perioada 19-23 octombrie, in mai multe locatii din oras. Pentru Serile FILIT de la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” Iași organizatorii au pregatit un program special la care sunt invitati de top din tara si strainatate.

Publicul va avea ocazia să întâlnească scriitori premiați, voci importante ale literaturii contemporane din străinătate și din țară precum John Boyne, Manuel Vilas, Boualem Sansal, Narine Abgarian sau renumitul scriitor și filosof Andrei Pleșu.

Amelia Ghiorghita, Purt. Cuv. FILIT Iasi: „In prima seara, miercuri este programata cu Manuel Vilas care va sta de vorba cu traducatorii. Joi ne intalnim cu Boualem Sansal, unul dintre cei mai apreciati scriitori francofoni si laureat al Academiei Franceze. Vineri ne intalnim cu John Boyne care a scris ‘Baiatul cu pijamale in dungi’ care are o supriza legata de acest roman pe care o anunt in premiera acum va dialoga Robert Șerban. Sambata, ne intalnim cu scriitorii, oamenii de cultura ucraineni care vor sta de vorba cu scriitorul Radu Vancu iar duminica, pe langa decernarea a doua premii, premiul pentru cea mai indragita carte de liceenii din Iasi si premiul pentru cea mai buna traducere, publicul va avea ocazia sa il asculte pe Andrei Pleșu”.

De asemenea, FILIT are in program mai multe ateliere pentru adolescenti, prin care acestia vor descoperi aplicatii noi pentru citit.

Amelia Ghiorghita, Purt. Cuv. FILIT Iasi: „Avem o serie de workshopuri si ateliere interactive pentru copii care arata traseul unei carti din momentul in care este scrisa si pana in momentul publicarii, prezentarea unor aplicatii pentru citit, in premiera, lansate aici, la Iasi si concerte”.

FILIT este un proiect anual organizat de Muzeul Național al Literaturii Române Iași și finanțat de Consiliul Județean Iași, iar ediția de anul acesta se desfășoară sub înaltul patronaj al Reprezentanței Comisiei Europene în România.