Numarul pacientilor cu hepatite si intrati pe tratament a scazut considerabil

hepatita c

Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania atentioneaza asupra scaderii numarului de romani testati si diagnosticați cu hepatite în ultimele luni, dar si in ceea ce priveste procentul mic al pacientilor care au intrat pe tratament comparativ cu alti ani.

Conform datelor primite de la CNAS, in programul destinat hepatitei C care poate cuprinde pana la 17.500 persoane, in perioada februarie-30 iunie, au fost inclusi doar 3.500 de pacienti: aproape 900 in februarie, 1.300 in martie, 180 in aprilie, 400 mai si 800 in iunie.

In cazul hepatitei B, studiile clinice, intrerupte pentru o perioada din cauza accesului dificil in spitale, au fost reluate. Cea mai mare problemă a pacientilor cu afectiuni hepatice în acest moment este legata de accesul la tratament si la medicul specialist. Asociatia primeste tot mai multe plangeri de la bolnavi, in special cei cronici, care nu stiu cum sa actioneze in lipsa unor informatii constante și clare din partea autorităților.

În perioada 27 iulie – 02 august, asociatia va imparti pliante și kit-uri de igiena continand pasta de dinti, sapun si dezinfectant pacientilor cu afecțiuni hepatice prin intermediul cabinetelor medicilor de familie din București, Brașov, Turda, Giurgiu si Iasi.