Numărul copiiilor electrocutați care ajung la Spitalul de Copii Sf. Maria este în creștere
Teribilismul a provocat adevarate drame in randul tinerilor care au ajuns in stare grava in urma electrocutarii. Trei cazuri sunt internate la Spitalul pentru Copii „Sf. Maria” din Iasi, iar starea lor de sanatate s-a agravat in timp pentru ca electrocutarea afecteaza intregul organismul. Medicii trag un semnal de alarma parintilor care au adolescenti cu privire la riscurile la care se expun tinerii care se urca pe trenuri.
Un baiat de 17 ani a fost gasit in stare de inconstienta dupa ce s-a urcat pe un vagon de marfa. Din cauza firelor de inalta tensiune, baiatul a fost electrocutat si a suferit arsuri grave pe jumatate din suprafata corpului. Zilele trecute, un alt baiat din Suceava a fost tranferat la Iasi dupa ce a fost electrocutat de un fir de inalta tensiune. Medicii spun ca situatia este ingrijoratoare deoarece numarul cazurilor de copii electrocutati este foarte mare.
Cătălina Ionescu, Purt. Cuv. Spitalul pentru Copii „Sf. Maria” Iasi: “Anul acesta au fost in Spitalul pentru Copii 11 cazuri din care 7 au suferit aceasta electrocutie intrucat s-au urcat pe vagoanele de tren pentru a fi la inaltime, pentru a face un selfie. Aceasta distractie este adesea letala, duce la consecinte extrem de grave , o perioada de spitalizare foarte lunga si sechele neurologice care agraveaza atat pacientul, dar influenteaza si familia in totalitate“.
Primele minute de la producerea electrocutarii sunt vitale pentru victime. Daca se intervine la timp, persoanele pot supravietui.
Cătălina Ionescu, Purt. Cuv. Spitalul pentru Copii „Sf. Maria” Iasi: “Daca interventia este in primul minut sansele de supravietuire sunt de 95%. Daca resuscitarea si interventia este dupa minutul 8, sansele de supravietuire sunt de 0,5 %. De multe ori, acesti tineri sunt singuri sau in prezenta altor tineri, actiunea este lenta ca urmare acesti pacienti stau mult timp in stop cardiorespirator si sansele lor de supravietuire scad exponential“.
De cele mai multe ori afectarea intregului organism dupa electrocutare se face pe parcursul a mai multor zile.
Cătălina Ionescu, Purt. Cuv. Spitalul pentru Copii „Sf. Maria” Iasi: “Suprafata arsa poate fi mica, faptul ca acest curent electric strabate corpul uman, poate determina leziuni organice foarte grave. Prin contractura musculara, tetanica produsa de trecerea curentului electric se produc fracturi la nivelul oaselor mari, dar si fracturi cu aspect de tasare la nivelul coloanei vertebrale”.
Singura metoda prin care pot fi prevenite aceste drame este cresterea informarii in randul tinerilor asupra riscului la care se expun in momentul in care se urca pe vagoanele de tren.