Numarul cazurilor de tuberculoza, in crestere la Iasi

tuberculoza

Peste 350 de cazuri de tuberculoză au fost depistate în acest an la nivelul judeţului Iaşi. Asta, deși investigațiile medicale sunt gratuite, iar tuberculoza este inclusă în Programul Național de Sănătate Publică.

Medicii trag un semnal de alarmă şi sustin că bolnavii sunt reticenți când vine vorba despre efectuarea unor examene de specialitate. Numărul de decese este apropiat de momentul depistării tuberculozei.

Adriana Sorete Arbore – medic pneumolog Spitalul de Pneumoftiziologie:Tendința nu este optimistă, deși numărul de cazuri de tuberculoză este în scădere, din punct de vedere al specialiștilor pneumologi și epidemiologi acest lucru nu este îmbucurător, pentru că de fapt înseamnă o întârziere și o subdiagnosticare a cazurilor și acest lucru este dovedit indirect de întindere leziunilor pulmonare la momentul depistării. Pacienții care în cele din urmă își fac curaj și vin în dispensare sau în spitale, au tuberculoză cu întindere pe ambele arii pulmonare, cu multiple cavități este de mirare că mai pot răsufla. 03 Și să știți că numărul de decese aproape de momentul diagnosticării nu este mic”.

Medicii au înregistrat o creștere a infectărilor cu tuberculoză și în rândul copiilor. Tuberculoza se transmite pe cale aeriană. De cele mai multe ori, boala debutează ca o simplă răceală, dar netratată, duce la complicaţii şi chiar la deces.

Adriana Sorete Arbore, medic pneumolog: „Am făcut o comparație între 2019-2021, aceeași perioadă adică până la sfârșitul lunii octombrie. Tendința este certă de scădere a numărului de persoane depistate, dar mortalitatea este în creștere. Numărul de copii depistați, de asemenea a crescut și aceștia sunt 2 indicatori care îți atrag atenția indirect asupra evoluției procesului eăidemiologic în populație”.

Anual, peste 30 de mii de români se îmbolnăvesc de tuberculoză. Iașul e pe primul loc în ţară la numărul cazurilor de îmbolnăvire cu TBC, iar mulţi pacienţi ajung la spital abia când boala nu mai poate fi tratată. Medicii au tratat persoane infectate cu SARS-COV-2 care la internare au aflat, după testare, că au şi tuberculoză.