Numar record de pacienti dializati, infectati cu Covid

parhon-1000

Numar record de pacienti Covid-19 dializati la Spitalul Parhon. In prezent sunt 22 de persoane care fac sedinte de dializa fiind aduse de trei ori pe saptamana din unitatile suport Covid la statia de hemodializa. Medicii sunt depasiti de situatie, iar volumul de munca este uneori de doua ori mai mare. Spatiul trebuie dezinfectat si pregatit pentru pacientii non-Covid.

Statia de hemodializa  de la Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon“ este utlizata  la capacitate maxima in ultima perioada. Asta deoarece, numarul pacientilor infectati cu SarsCov-2 care urmeaza un tratament dializat este in crestere. In acest moment sunt 22 de pacienti confirmati pozitiv  care se prezinta chiar si de trei ori pe saptamana la spitalul Parhon.

Majoritatea pacienilor aflaţi în această situaţie sunt internaţi la spitalele COVID sau la cele suport-COVID din oras. Insa, conform protocolului, acestia sunt transferati la Spitalul “Parhon” doar pe durata sedintelor, spitalul fiind desemnat unitate suport pentru dializa. Sunt pacienti care raman internati si 2 saptamani pentru a putea avea acces la dializa, procedura care nu se poate efectua in conditii de izolare la domiciliu.

Ionut Nistor – purtator de cuvant Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon“: „Este o impanzire a acestei epidemii si in randul pacentilor dializati si, din pacate, acest lucru este insotit si de un risc pentru aceasta populatie extrem de fragila. Este o procedura mai speciala, deoarece ai nevoie de mai mult timp intre sedintele de dializa, pentru a face o dezinfectie terminala, aerisire a spatiului de dializa si a pregati pentru urmatoarea tura. Din pacate, in acelasi spatiu si pe aceleasi aparate trebuie sa facem dializa pentru pacientii cronici, internati la Spitalul Parhon care nu sunt pozitivi”.

Cadrele medicale de la Spitalul “Parhon” duc aceeasi lupta la fel ca unitatile medicale desemnate pentru pacientii Covid.  Asistentele stau timp de patru ore echipate in combinezoane, lipite de patul pacientului. Medicii cred ca transmiterea este una comunitara.

Ionut  Nistor – purtator de cuvant Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon“: „O parte din ei s-au pozitivat in urma contactului cu un membru al familiei care a iesit pozitiv. Unii nu stiu de unde au putut contracta virusul. Este complicat de aflat pentru fiecare caz„.

Riscul de deces in cazul pacientilor dializati si depistati cu SARS-CoV-2 este de 20%.