Nu sunt depasiri ale nivelului radiatiilor dupa incendiul de la centrala nucleara din Zaporojie

zaporojie

Autoritatile romane si din Republica Moldova monitorizeaza situatia dupa incendiul produs la centrala atomica din Zaporozhie.

În contextul incendiului de la centrala atomică din Zaporozhie nu au fost semnalate creșteri ale nivelului radiației și nu există pericol pentru populație. Pe fondul unor ciocniri armate în vecinătatea centralei nucleare de la Zaporozhie, lângă Energodar (circa 550 km sud-est de Kiev), a izbucnit un incendiu la una dintre clădirile complexului energetic.

Incendiul, deși puternic, a fost stins rapid, în momentul de față fiind complet lichidat. Clădirea afectată de incendiu nu are legătură cu partea tehnologică a centralei, fiind o facilitate de pregătire a personalului, conform unui comunicat al Reuters. Agenția Internațională pentru Energie Atomică anunță că nivelul de radiație în zonă este normal și continuă să-l monitorizeze.

„În prezent, autoritățile din România nu detectează radioactivitate crescută. Conform măsurătorilor efectuate astăzi se înregistrează niveluri normale de radiații după ce centrala nucleară din Zaporijjia din sud-estul Ucrainei a fost atacată de forțele armate ruse. Nu există nici un pericol pentru populația din România. Agentia Nationala pentru Protectia Mediului – ANPM, care funcționează în subordinea Ministerului Mediului, măsoară radioactivitatea 24/24, iar în următoarea perioadă Agenția va oferi informare în timp real asupra nivelurilor de radiații”, a precizat ministrul Mediului, Tanczos Barna

„Datele de la Ministerul Mediului arată că nivelul de radiație din Republica Moldova nu înregistrează nicio creștere. Vom continua să monitorizăm nivelul de radiații și să informam periodic dacă vor interveni schimbări în fondul radioactiv”, a anuntat Ministerul Mediului din Republica Moldova.