Nu se pot comasa alegerile, transmite președintele PSD: Nu e constituțional. Alegerile locale nu pot fi unite cu cele generale, iar europarlamentarele sunt mult mai devreme

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a respins ferm varianta comasării unor alegeri, în 2024, dat fiind că în ultimele săptămâni atât reprezentanți ai PNL cât și ai UDMR au vehiculat această ipoteză, sub motivația că se pierde foarte mult timp cu pregătirea a patru runde de alegeri, europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale. Marcel Ciolacu transmite că nu e constituțională varianta comasării alegerilor.

„Eu nu cred că se pot comasa alegerile. În primul rând alegerile europarlamentare au loc mult mai devreme. Iar alegerile locale nu pot fi comasate cu alegerile generale. Constituțional nu se poate. Se discută, dar părerea mea este că nu se poate”, a spus Ciolacu luni seara în emisiune la Antena3.

Chestionat despre poziția președintei interimare de la Senat, liberala Alina Gorghiu, care a spus în mai multe rânduri că o comasare a alegerilor este posibilă, Ciolacu a răspuns: „Să comaseze Gorghiu dacă zice că se poate. Eu consider că e corect să gândim ce e mai bine pentru democrație”.

Liderul PSD a adăugat că nu este adeptul comasării alegerilor și că n-ar susține varianta comasării nici dacă ar fi constituțional.

Legat de rotativa guvernamentală, acesta a precizat că „are încredere” că nu vor exista probleme și că președintele României îl va numi premier.

„Mă bazez pe președintele României. Chiar îmi doresc o Românie normală. Eu sunt ferm convins că va respecta înțelegerea din protocol, că va fi o rotație corectă, la timp. E foarte puțin probabil (să pună pe altcineva de la PSD – n.red). Eu nu am făcut nici un acord cu președintele României. A luat act de crearea unei majorități. E în funcție de majoritatea care s-a creat. Dacă românii au considerat că PSD a câștiga alegerile, este bine să respecți decizia românilor”, a spus Ciolacu.

Intră în legătură cu echipa TeleM Iași!