Nu scăpăm de poluare

Sharing is caring!

Mai grav este in tot mai multi ieseni ajung in spital cu afectiuni respiratorii si conjunctivite grave. Pragul maxim admis al prafului din aer este depasit constant de zeci ori fata de limita legala. Fizicienii de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iasi spun ca de vina pentru smogul din cartiere sunt santierele, traficul si mizeria de pe strazi.

Șantierele deschise în Iași raman, in continuare, principala cauza a creșterii poluării din aer. Traficul rutier greu contribuie la amplificarea noxelor din atmosfera. Intre timp, medicii pneumologi vin cu recomandari pentru a nu mai ajunge in triajul unitatii spitalicesti. Poluarea declaseaza astmul si alte boli bronsice, inclusiv atac cerebral, in cazul persoanelor predispuse la astfel de afectiuni. Iar durerile de cap devin tot mai frecvent intalnite, spun doctorii. Anual, in Romania, se inregistreaza peste 25 de mii de decese cauzate de poluare.

In ambulatorul de la spitalul de Pneumoftiziologi din Iași vin zeci de pacienți cu afecțiuni ale ochilor și cailor respiratorii. De la inceputul anului si pina in prezent, peste 3000 de persoane au avut nevoie de ingrijiri medicale pentru afectiuni precum astmul, rinitele sau conjuctivite, boli cauzate de praful din aer. Anul trecut, peste 600 de cazuri noi au fost tratate de specialiști.

Cercetatorii de la Departamentul de Optica Atmosferei, de la Facultatea de Fizica a Universitatii Alexandru Ioan Cuza din Iasi, trag un semnal de alarmă. Norii de praf pot fi observați cu ochiul liber in special dimineata și seara, și sunt din ce in ce mai des întâlniti in atmosfera. Praful, adica particulele numite PM 10 si PM 25, ii imbolnavesc pe oameni, in special pe cei care au un sistem imunitar mai fragil.

Silviu Gurlui, cercetator Facultatea de Fizica, UAIC Iasi: “Toti acesti compusi, pe care ii gasim la sol, sunt mai presati la sol si vor fi mai mari concentratii, se vad deasupra Iasiului, se vede un smog extrem de dens, praf amesteca cu particule nocive, toxice pentru oameni”.

Sunt pacienti care ajung si la psiholog si psihiatru. Studiile arata ca exista o legatura intre depresie, tulburarile psihice si aerul poluat.

Petronela Nechita, medic primar psihiatru Institutul de Psihiatrie SocolaIasi: “Sunt pacienti care dezvolta dezvolta depresii, da, poluarea poate afecta sanatatea psihica a individului si poate duce la o afectiune psihica”.

Iașiul este unul dintre cele mai poluante orașe din țară, alaturi de București, Pitesti, Ploiesti si Brașov.

shares