Nu scăpăm de ploi! Vreme atipică de iunie, temperaturi mici și ploi abundente!

Vremea se va menține în general instabilă pană la sfârșitul săptămânii. Meteorologii au instituit astăzi un cod portocaliu de precipitații abundente valabil până miercuri în mai multe județe din Moldova. De asemenea, hidrologii au emis un cod de inundații pe mai multe bazine hidrografice din regiune. „În momentul acesta se observă că zona de sud a regiunii Moldovei, a fost traversată de un sistem noros cu mențiuni cuprinse între 3 și 6 km, în altitudine”

Regiunea Moldovei nu va scăpa de ploi în această săptămână, meteorologii prognozând precipitații în fiecare zi. Temperaturile vor fi în continuare sub mediile normale perioadei. Săptămâna a început cu temperaturi deosebit de mici pentru această perioadă, cu maxime ce nu au depășit 20 de grade Celsius. 

Ovidiu Machidon, șef serviciu CMRM din Iași: „Până mâine seară la ora 23 regiunea Moldovei se află sub cod de avertizare meteorologică, de culoare galben pentru județele Botoșani și Suceava și culoare de cod portocaliu pentru celelalte județe ale Moldovei, inclusiv județul Iași. În acest interval de timp, instabilitatea atmosferică va fi accentuată. Temporar se vor semnala ploi abundente care vor avea și caracter torențial, descărcări electrice și izolat fenomenul de grindină. Cantitățile de apă, pe intervale scurte de timp pot fi cuprinse între 25 și 35 l/mp,iar prin acumulare pot atinge chiar 70 până la 90 l/mp în tot acest interval de timp”. 

Va ploua în cea mai mare parte a țării și joi, temperaturile urmând să se mențină sub cele normale pentru mijlocul lunii iunie.

Ovidiu Machidon, șef serviciu CMRM din Iași: „Pentru celelalte zile și până la finalul săptămânii, din punct de vedere termic, valorile vor oscila în jurul mediilor climatologice pentru această perioadă, instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată mai ales în timpul după amiezelor și a serilor când se vor semnala averse de ploaie, temporar cu caracter torențial, descărcări electrice, izolat grindină și intensificări de scurtă durată ale vântului chiar și cu aspect de vijelie. Din punct de vedere termic valorile maxime de temperatură vor oscila între 23 și 28 de grade celsius, iar cele minime între 13 și 16 grade”. 

Pentru agricultura din zona Moldovei această perioadă de ploi va favoriza culturile de grâu și porumb. Deocamdată regiunea nu a ajuns la un nivel pluviometric foarte ridicat dupa un an de seceta.

Denis Țopa, decan Facultatea de Agricultură USV Iași: „Anul acesta este un an normal, excepțional poate pentru agricultură. Vor fi producții record, dar dacă ne gândim la ce condiții au fost anul trecut când fermieri chiar și din zona Iașului, mai sigur din sudul județului Vaslui, din Galați sau Brăila și bineînțeles din sudul țării, au fost extrem de grav afectați de secetă. Orice factor climatic dacă este în exces, la un moment dat va afecta bunul mers al recoltei, dar până în momentul acesta, considerăm că este un an agricol bun”. 

Pentru următoarele 2 săptămâni, meteorologii au mai precizat că ploile vor fi mai reduse, iar temperaturile vor oscila între 21 și 23 de grade Celsius.