Nu mai trebuie sa mergem peste hotare, sa depistam sau sa tratam cancerul!

iro

La Iasi functioneaza deja primul Departament de Oncogenetica, unic tara. Persoanele care au rude diagnisticare cu cancer de col uterin, de san sau la colon pot afla, intr-un interval de cel mult un an de zile, daca sunt predispuse la boala.

Specialisti de la  Universitatea de Medicina si Farmacie „Gr T Popa” din Iasi lucreaza in laboratorul de Omcogenetica, fiind sprijiniti si de medicii de la Instititul Regional de Oncologie.

Iesenii pot afla daca sunt predispusi la cancer uterin, de colon sau cancer de san. Fiecare pacient ajunge la controlul medical doar pe baza unei trimiteri de la medicul de familie. Timp de citeva zile, va fi supus unor investigatii medicale.  Sunt testate doar acele persoane care au avut in familie diferite forme de cancer, spun specialistii.

Lucian Miron, medic IRO Iasi: „O persoana care are o boala canceroasa si se teme ca fiica sa nu o mosteneasca, ma refer la cancerul de san, cancer de colon, aceste persoane se pot prezenta la acest centru, li se face, mai intai, o analiza a arborelui genealogic, care iti prezinta riscul de a avea acel cancer si daca riscul este evident, putem trece la dozarea unor gene resposabile, persoana respective poate face acest test si daca gena este mutanta, riscul este evident, este foarte mare si atunci va intra intr-un program de profilaxie„.

Rezultatele analizelor vin in cel mult 12 luni, iar dupa aceea, pacientii vor primi si recomandari sau tratamente medicale. Astfel de teste sunt estimate la aproximativ 3.000 de euro. Departamentul de Oncogenetica functioneaza la Universitatea de Medicina si Farmacie “Gr T. Popa” inca din anul 2014 si este unic in tara.