Nu mai sunt medicamente pentru bolnavii cu HIV

hiv

Din păcate se prefigurează o nouă criză. De data aceasta vorbim de medicamentul Triumeq care este administrat persoanelor seropozitive.

În acest sens am fost sesizați la redacție de un băcăuan care trece prin această problemă împreună cu familia sa.

„Noi suntem o familie seropozitivă iar în luna octombrie soția a primit doar 17 pastile în loc de 31. Eu a avut pe octombrie. Acum, am sunat la spital și au zis că nu mai au. Cred că toți pacienții seropozitivi nu au tratament. Așa ne-a spus și o domnișoară de la serviciul social a spitalului.

Curios a fost și atunci când ne-a dat ultima oară, că ne-a dat pastilele din buzunar. Am întrebat și la Farmacia spitalului iar de acolo ni s-a spus că nu au făcut necesarul de medicamente pentru noiembrie.

Am făcut scrisori și emailuri peste tot. De la Minister mi-au recomandat alt medicament, dar nici ăla nu există. Vă dați seama că e foarte dificil pentru noi iar bolnavii de SIDA nu au curaj să vorbească pentru că în continuare suntem marginalizați”, ne-a declarat un băcăuan, sub protecția anonimatului.

În această situație am cerut informații de la Spitalul Județean de Urgență.

„Ultima aprovizionare cu medicamentul Triumeq a fost făcută pe 31 august 2022. Ultima comandă pentru acest medicament a fost făcută pe 14 septembrie și nu am primit nimic. Am încercat să obținem medicamentul de la alte unități dar nimeni nu are surplus.

Așteptăm rezolvarea de la Ministerul Sănătății”, a declarat Mirele Romaneț, purtător de cuvânt Spitalul Județean de Urgență Bacău.

Imediat după ce am primit această declarație, cetățeanul a revenit cu un telefon și a spus că a primit un email în care i s-a comunicat această situație, cuprinsă în declarație.

„Bun. Și noi ce facem acum? Trebuie să vă spun că medicamentul se găsește pe piața liberă. Numai că e 2000 de lei cutia cu 30 de pastile. Iar nu avem acești bani. Ce facem acum?”

Cred că ultima întrebare e cumva retorică, pentru că nimeni nu are un răspuns ferm. Și totuși…ce facm acum?