Nu există pericolul ca orașele mari să rămână fără apă, anunță ANAR

fără apă

Administraţia Naţională Apele Române (ANAR) a transmis că nu se pune problema lipsei de apă pentru sistemele de alimentare centralizate din marile aşezări urbane, însă în această perioadă apa trebuie economisită şi trebuie apelat, acolo unde există posibilitatea, la metode alternative de stocare şi recirculare a apei în activităţile casnice (grădinărit, spălat, îmbăiere), dar şi în sectorul industrial sau agricol.

„În acest moment asigurăm tuturor beneficiarilor din marile aşezări urbane resursa de apă brută din sursa de apă de suprafaţă în regim centralizat. Astfel, la nivel naţional, rezerva de apă din principalele 40 de lacuri de acumulare este de 3,6 miliarde de metri cubi, la care se adaugă alte 2 miliarde de metri cubi din lacurile de acumulare mai mici administrate la nivel naţional. În total, este vorba despre 5,28 miliarde de metri cubi în condiţiile în care 1,22 miliarde de metri cubi reprezintă cerinţa pentru alimentarea cu apă a populaţiei”, anunță ANAR printr-un comunicat.

Oraşele mici şi comunele sunt în continuare zonele afectate de fenomenul de secetă, acolo unde sistemele de alimentare cu apă (aparţinând operatorilor de apă-canal) sunt subdimensionate în raport cu dezvoltarea zonei şi mediul rural unde nu există sisteme de alimentare cu apă în regim centralizat, iar alimentarea se face fie din fântâni, fie din sistemele mici centralizate alimentate din foraje.

 „În aceste zone, cu ajutorul autorităţilor locale şi cu sprijinul Inspectoratelor Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă este asigurată tuturor celor care au nevoie resursa de apă necesară pentru băut şi pentru activităţile curente. Cu toate că în acest moment dispunem de resursa de apă necesară pentru toţi beneficiarii în regim centralizat, să nu uităm că apa este o resursă naturală limitată. Este nevoie să conştientizăm faptul că în această perioadă este nevoie să economisim apa şi să apelăm acolo unde avem această posibilitate la alternative de stocare şi recirculare a apei în activităţile casnice (grădinărit, spălat, îmbăiere), dar şi în sectorul industrial sau agricol”, a subliniat ANAR.