Novavax a cerut autorizarea vaccinului său anti-COVID-19 în Uniunea Europeană

(FILES) This file illustration picture shows vials with Covid-19 Vaccine stickers attached and syringes with the logo of US biotech company Novavax, on November 17, 2020. US biotech firm Novavax said January 28 its two-shot Covid-19 vaccine showed an overall efficacy of 89.3 percent in a major Phase 3 clinical trial in Britain, and remained highly effective against a variant first identified there. But the positive news was partly offset by other results that showed it offered significantly less protection against a highly transmissible variant of the coronavirus first identified in South Africa, which is spreading rapidly around the world.,Image: 586840707, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no
Gigantul farmaceutic Novavax a depus o cerere de autorizare a vaccinului său împotriva COVID -19 în Uniunea Europeană, a anunţat marţi Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA), precizând că un aviz ar putea fi emis în „câteva săptămâni”.
”EMA a început să evalueze o cerere de autorizare a introducerii pe piaţă a vaccinului anti-Covid de la Novavax”, a declarat autoritatea europeană de reglementare, potrivit unui comunicat.
”Evaluarea se va desfăşura potrivit unui program accelerat”, a precizat EMA.
Acest vaccin, care ar putea deveni al cincilea autorizat în Uniunea Europeană, utilizează o tehnologie diferită de cea folosită pentru vaccinurile împotriva COVID-19 deja autorizate la scară largă în lume.
Este un aşa-numit vaccin ”subunitar”, pe bază de proteine care declanşează un răspuns imunitar, fără virus. Poate fi păstrat la o temperatură cuprinsă între 2 şi 8°C, ceea ce ar putea facilita distribuirea sa.
”Anunţul de astăzi din partea EMA aduce Novavax mai aproape de obiectivul de a asigura un larg acces global la vaccinul nostru pentru COVID-19 pe bază de proteine în toată Europa”, a declarat Stanley C. Erck, preşedinte şi director executiv al Novavax, potrivit unui comunicat.
Comisia Europeană a anunţat în august că a încheiat un contract cu Novavax pentru achiziţionarea anticipată a 200 de milioane de doze din vaccinul său, odată ce acesta va fi aprobat de EMA.
La începutul lunii noiembrie, Indonezia a fost prima ţară care a autorizat vaccinul produs de Novavax.
Sursa: Economica