Noutăți pentru viitorii studenți politehniști

Universitatea-Tehnica-din-Iasi

De anul viitor, studentii Universitatii Tehnice ar putea studia in Japonia, la Universitatea din Nagoya, datorita unui parteneriat intre cele doua institutii de invatamant superior. Prezent in emisiunea Scoala si Sanatate, Dan Cascaval, rectorul Universitatii Tehnice a mai precizat ca e necesara extinderea programelor ca urmare a cresterii numarului de studenti straini. De altfel, aceasta este una dintre principalele prioritati ale institutei de invatamant superior pentru urmatori ani.

Rectorul Universitatii Tehnice a transmis viitorilor candidati o serie de noutati si proiecte ce urmeaza sa fie derulate de aceasta institutie de invatamant. Astfel pentruprimul semestru al anului universitar 2021/2022, studentii politehnisti ar putea studia in Japonia, la Universitatea Nagoya.

Prof. univ. dr. ing. Dan CASCAVAL, rector Universitatea Tehnica Gheorghe Asachi din Iasi

„Am stabilit un parteneriat foarte clar cu Universitatea Nagoya din Japonia. Noi incepusem acest lucru in contextual Expozitiei Internationale a Educatiei de la Washington din 2018, anul trecut am definitivat toate formele si incepand din primul semestru al  noului an universitar 2021/2022, vom avea studenti japonezi din Universitatea Nagoya care vor veni la studii la noi, iar noi de asemenea vom trimite acolo studenti. Acum ministerul a dat o ordonanta care lamureste obtinerea dublelor diplome. Speram ca in timp sa reusim sa obtinem diplome duble noi si cu Universitatea Nagoya, ar fi un lucru extraordinar.”

Odata cu cresterea numarului de studenti straini non UE veniti la Universitatea Tehnica, echipa manageriala doreste extinderea numarului de programe de studiu intr-o limba straina.

Prof. univ. dr. ing. Dan CASCAVAL, rector Universitatea Tehnica Gheorghe Asachi din Iasi

”Colegii mei au inceput sa isi dea seama ca este nevoie ca aceleasi programe de studii sa fie intr-o limba straina. In ultimii ani am constant, asa cum am prezentat si in raportul rectorului, ca a crescut numarul studentilor cu taxa. Practic, principalele venituri proprii, avand in vedere contextul actual pandemic sunt cele din taxe. Totodata am constatat ca a crescut numarul candidatilor din tarile non UE.

Cred ca ar creste mult mai mult daca prin aceste programe nu ar fi fortati sa studieze in limba romana. Numarul de programe straine a crescut la master, dar as fi preferat sa creasca si la studiile de licenta, pentru ca sunt multe solicitari.”

In ultimii patru ani, conducerea universitatii a reusit introducerea a 4 programe in limba straina respectiv unul la licenta si 3 la master.