Noutăți în statutul polițistului

foto_politia

Guvernul a aprobat ieri ordonanța de urgență pentru modificarea Statutului Polițistului, printre prevederi fiind cele potrivit cărora își vor putea avea acces la avocat daca sunt cercetați disciplinar și cheltuielile vor fi decontate. De asemenea, sunt reglementate proceduri privind pensionarea.

Au fost reevaluate prevederile referitoare la încetarea raporturilor de serviciu pentru a limita cazurile de accesare excesivă a mecanismelor de ieșire timpurie la pensie, prin utilizarea opțiunii de încetare a raporturilor de serviciu în caz de reorganizare a unității. S-a introdus astfel o prevedere care stabilește că, în situația în care polițistul refuză de două ori funcțiile vacante oferite, în conformitate cu ordinea de prioritate clar reglementată, acesta va fi numit fără acordul său într- o funcție în aceeași unitate sau într-o unitate în aceeași localitate.

O altă măsură luată în sprijinul polițiștilor este introducerea posibilității decontării cheltuielilor de asistență juridică ocazionate de procedurile judiciare, penale și/sau civile și pentru situația în care aceștia sunt victime ale unor fapte de ultraj.