Noul sediu al Operei Iași va fi construit în Copou

opera_copou

Autoritatile locale au identificat cel mai bun loc pentru construirea unui nou sediu pentru Opera Nationala Romana Iasi. Au fost luate in calcul mai multe variante pe baza criteriilor impuse de Ministerul Culturii pentru un amplasament de 12.000 de metri patrati. Se pare ca in zona Copou ar fi cel mai bun loc pentru una dintre cele mai importante institutii de cultura din regiune.

Terenul în suprafață de circa 12.000 mp este situat în Copou, lângă sediul ApaVital, fiind în subordinea Consiliului Judetean Iași. Propunerea va fi transmisă către Ministerul Culturii, banii pentru proiect urmând să fie alocați de către Guvernul României.

Costel Alexe, președinte CJ Iași

„Am ales sa construim sediul Operei in cea mai emblematica zona culturala a Romaniei. In Copou, casa a atat de multe entitati culturale, educationale, universitare sau artistice. Astfel Copoul si Biblioteca Central Universitara, cea mai veche universitate din Romania, Teiul lui Eminescu, Muzeul lui Mihai Eminescu si multe entitati si edificii culturale.”

Amplasamentul va fi propus catre Ministerul Culturii, cu respectarea intreg arealului protejat din zona.

Mihai Chirica, Primar Iasi

„Exista o arhiva pe care va trebui o sa o mutam. Vom deveni parteneri cu Consiliul Judetean sa mutam arhiva celor de la ApaVital. Avem un teren in proximitatea domniilor lor. Zona Copou nu mai are nicio institutie de cultura cu exceptia Casei de Cultura si Muzeul „Mihai Eminescu” care sunt destul de mici pentru Copou. E o zona de parc, Gradina Copou, parcul pana la rond Agronomie si de o parte si de cealalta.”

In viitor, obiectivul va apartine Ministerului Culturii.