Noul post vizat de Klaus Iohannis, după ce a ratat şefia NATO. Analist: “Ar fi totuşi o scădere de nivel extrem de importantă”
După calendarul alegerilor, avem un nou conflict în Coaliţia de guvernare. PSD si PNL se bat acum pe postul de Comisar european din partea României. Social democraţii vor un post cu influenţă în zona Economică, în timp ce liberalii şi-ar dori postul de Comisar pentru Extinderea Uniunii Europene. În negocieri este implicat şi presedintele Klaus Iohannis, cel care încă mai speră la un post cu greutate în Europa, după ce a pierdut cursa pentru şefia NATO.
Alegerea unui comisar european din partea României a produs noi tensiuni la vârful Puterii. PSD îşi doreste postul de comisar european pentru Economie sau cel pentru Piaţa Internă. Social democraţii l-ar propune aici pe fostul premier Mihai Tudose. Doar că planul lor are o problemă: România nu face parte din zona euro, iar asta ar fi un dezavantaj major pentru ţara noastră.
Surse politice spun că, din acest motiv, sunt şanse mici să primim un portofoliu cu greutate în zona financiară. De cealaltă parte, PNL vizează postul de Comisar pentru Extindere – un post cu influenţă în negocierile pentru integrarea Ucrainei şi a R. Moldova în UE. O altă variantă pentru liderii PNL ar fi postul de Comisar pentru Agricultură.
“E în funcţie de ce primim, ce portofoliu vom primi. În funcţie de asta facem nominalizarea de Comisar. Eu am insistat foarte mult pe Economie şi Piaţa Internă. Tot ce se întâmplă acum este despre Economie”, a declarat Marcel Ciolacu, premierul României.
Analiştii politici cred că subiectul ar putea declanşa un nou scandal în Coaliţia de guvernare. “Sunt absolut sigur că au existat discuţii cu privire la această poziţie. Nu cred că România poate obţine ceea ce s-a vehiculat de curând. Adică nu poţi fi comisar european pentru un domeniu ce ţine de moneda euro”, explică Adrian Zăbavă, analist politic.
Ce funcţie ar putea primi Klaus Iohannis
În negocieri este implicat şi presedintele Klaus Iohannis. Politico scrie că şeful statului ar fi interesat de altă funcţie: cea de Comisar European pentru Apărare – un post nou în structura Comisiei Europene. Funcţia va fi una de prestigiu, dar puterile acestui comisar vor fi limitate. Noul comisar pentru Apărare va coordona industria militară, va gestiona producţia de armament şi va fi, în acelaşi timp, vicepreşedinte al CE. O altă opţiune pentru Klaus Iohannis ar fi postul de negociator-şef în relaţia UE – Ucraina.
“Ar fi totuşi o scădere de nivel extrem de important. Totuşi a vizat nişte funcţii la un alt nivel, nu la acesta. E adevărat, un portofoliu de Apărare ar avea o altă greutate în contextul dat. Am putea spune că acest scaun ar fi unul mai potrivit pentru un ex-preşedinte”, adaugă Adrian Zăbavă, analist politic.
Propunerea României va fi negociată în Coaliţie si trebuie decisă prin consens între preşedinte şi premier. Şeful Guvernului este cel care face nominalizarea după negocieri. Discutiile finale vor fi purtate în Consiliul European, acolo unde România este reprezentată de preşedintele Klaus Iohannis.