Noul Institut de Boli Cardiovasculare, doar cu voință politică

gethumb.details.php

Viitorul Institut de Boli Cardiovasculare din Miroslava ramane momentan la stadiul de proiect pe hartie. Deocamndata a fost demarat doar studiul de fezabilitate, urmand ca autoritatile sa atraga fonduri prin Programul National de Redresare si Rezilienta pentru noul institut, valoarea obiectivului fiind de circa 300 de milioane de euro. Primarul Miroslavei, Dan Nita atrage atentia ca proiectul are in primul rand nevoie de vointa politica.

Cel mai mare Institut de Boli Cardiovasculare din zona Moldovei care ar urma sa fie construit in comuna Miroslava continua sa bata pasul pe loc aflandu-se in faza studiului de fezabilitate. 

Dan Niță – primar comuna Miroslava:

„La ora actuală s-a făcut studiu de fezabilitate pentru spitalul respectiv, Institutul de Boli Cardiovaculare. Am înțeles că a fost băgat în dezbatere publică saptamana trecută de către cei de la Consiliul Județean. Practic, aplicantul  proiectului respectiv este Consiliul Județean nu Primăria comunei Miroslava, dar este în parteneriat cu comuna noastră și cu Ministerul Sănătății. Noi sperăm ca anul acesta să facă evaluarea studiului de fezabilitate și să se semneze probabil la începutul anului viitor contractul de finanțare pentru proiectul respectiv.”

Amplasamentul terenului este la şoseaua de centură a Iaşului, iar suprafaţa utilă a unităţii medicale de 90.000 mp, spatiu pus la dispozitie de Primaria Miroslava. Institutul Regional de Medicină Cardiovasculară va avea 450 de paturi pentru spitalizare continuă, iar alte 50 de paturi vor fi în regim de spitalizare de zi.

Dan Niță – primar Miroslava

„Vă dați seama că aici sunt mai mulți factori care determină construirea lui. În primul rând trebuie voința politică, pentru că proiectul, din câte am înțeles eu, nu prea este susținut politic la nivel central. Vă dați seama că spitalul respectiv va deservi populația din aproximativ 5 milioane de locuitori, nepunând în calcul și o parte din populația Moldovei care poate să vină la noi la spital. Făcând comparație cu ceea ce se întâmplă la nivel național, sunt regiuni istorice ale țării, în Moldova nu există niciun Spital de Boli Cardiovasculare la ora actuală și din cauza asta este necesară construirea acestui institut. În București sunt 7, în Ardeal sunt 7, in Moldova nu-i niciunul, dar nici ăsta nu este susținut.”

Unitatea va avea laboratoare şi spaţii specifice activităţii derulate, precum şi un heliport, un buncăr, parcare, o cantină restaurant şi o clădire tehnico-administrativă. Potrivit estimărilor actuale, lucrările de construire a unui astfel de spital ajung la peste 300 milioane euro.