Noul Cod Silvic promite că salvează pădurile României de mafia lemnului. Pana acum, din opt mii de dosare cu infracțiuni silvice, doar 30 de hoți au ajuns după gratii

Padurile Romaniei au disparut treptat, de la un an la altul, in din cauza taierilor ilegale. O realitate revoltatoare, care vorbeste deschis despre modul in care statul roman isi protejeaza natura. Pentru ca au existat semnale chiar de la nivel european cu privire la taierile masive de lemn, s-a decis modificarea Codului Silvic si se spera ca din aceasta toamna sa se reduca masiv taierile ilegale. ONG-urile de mediu spun ca noile masuri nu vor opri o practica de multi ani in Romania.

De ani buni, autoritatile au promis ca vor modifica Codul Silvic. Acum, după luni de zile de rescris legi, documentul a fost prezentat si scos in dezbatere publica. La proiect au lucrat si reprezentanti ai universitatilor de profil din Suceava si Brasov. Noul Cod prevede pedepse mai aspre pentru furtul de lemne, care pot ajunge până la cinci ani de închisoare și confiscarea mașinilor. In cadrul unei conferinte, ministrul Mediului Mircea Fechet a mentionat ca in momentul de fata interzicerile privind tăierile forestiere sunt de aproximativ 5% din suprafata impadurita a tarii noastre, iar daca noul Cod va fi aprobat, acestea vor ajunge la un procentaj de 50%.

Mircea Fechet – ministrul Mediului

“Primul lucru pe care aş dori să îl spun în legătură cu proiectul de Cod Silvic se referă la un lucru despre care am discutat foarte des în ultimii ani, şi anume la tăierile la ras. Astăzi, tăierile la ras sunt interzise în aproximativ 5% din suprafaţa împădurită a României, iar prin proiectul de Cod Silvic despre care discutăm acum, această interzicere se va aplica unei suprafeţe care va fi aproape de 50% din întreaga suprafaţă împădurită din România. Cu alte cuvinte, nu doar în parcuri naţionale, nu doar în parcuri naturale, dar şi pe suprafaţa tuturor ariilor naturale protejate din România tăierile la ras vor fi interzise.”

Opt mii de dosare cu infracțiuni silvice au fost finalizate anul trecut de anchetatori. Insa, în închisoare au ajuns doar 30 de hoți de pădure. Inca de la inceputul anului s-a dat o dispozitie pentru a se monitoriza transportul ilegal de material lemnos, iar astazi o regasim in Codul Silvic. Una dintre noutatile documentului se refera si la transportul lemnului. Concret, dacă într-un transport de lemne sunt declarați doar trei metri cubi de lemn, dar în realitate sunt patru metri cubi, fapta va fi considerată infracțiune. În plus, cei prinși în această situație vor avea și mijloacele de transport confiscate. Și cei care vor transporta lemn din pădure fără aviz vor fi pedepsiți. Numai ieri, la Suceava, polițiștii au identificat in cateva ore trei transporturi ilegale cu lemne.

Ionut Epureanu – purt. cuv IPJ Suceava

„Au fost identificate in doar cateva ore trei transporturi de material lemnos safavrsit in mod ilicit pe raza comunei Frătăuții Vechi, pe raza secție Mălini, dar și pe raza secției de poliței rurală Gălănești. Spre exemplu, in jurul orei 13 a fost identificat pe DJ 178 C un transport de material lemnos de peste 3,3 m3 de material lemnos molod care a fost confiscat si indispomibilizat iar șoferul a fost sancționat contravențional conform legii.”

Cu toate acestea, organizațiile de mediu spun că măsurile sunt insuficiente și nu vor opri tăierile necontrolate, pentru care țara noastră va fi sancționată de Comisia Europeană. Pentru consultarea noului Cod Silvic au participat si reprezentanti ai comunitatii Codrii Iașilor. Potrivit acestora, taierile ilegale ar putea deveni mult mai intense.

Mihai Diac – reprezentant  ONG mediu

„Am inteles ca inca o masura adaugata ar fi ca paza sa fie asigurata si de firmele private. Ceea ce este si mai ciudat pentru ca padurarul avea raspundere pana acum daca disparea ceva. Dar daca este o firma privata, firma e azi, maine nu mai e. S-ar putea sa fie mai multe taieri ilegale decat inainte. Dar nu am vazut un pas inainte de substanță din ce am vazut pe ultima versiune. Versiunea inițiala a Codului Silvic tinea cont si de Strategia Forestieră Națională, tinea cont si de ce a mai trimis Societatea Civilă, Universitățile de Silvicultură.”

Anul trecut, 8.051 de dosare penale au fost cercetate și finalizate în domeniul silvic, din care doar 355 au ajuns în instanță, adică doar 4,4%. Restul s-au închis. În 2022, doar 30 de infractori au fost condamnați. Asta înseamnă 0,37% din totalul dosarelor penale. Și în anii trecuți, tot atât de prost am stat. Pădurile au dispărut, infractorii au scăpat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *