Noua metodă pentru diagnosticarea septicemiilor la Spitalul Județean de Urgențe Suceava

WhatsApp Image 2022-06-07 at 14.31.23

Folosirea metodelor moleculare in diagnosticul septicemiei la Spitalul Județean „ Sf. Ioan cel Nou ” Suceava a devenit realitate. Spitalul s-a dotat cu un aparat T2 Dx.

Prin tehnicile de microbiologie clasică rezultatul de hemocultură pozitivă este generat la 15 ore de la prelevarea probei, iar identificarea și testarea sensibilității la antibiotice necesită în total 72 de ore. În acest interval terapia cu antibiotice este inițiată empiric, conform ghidurilor în vigoare și profilului local de sensibilitate a tulpinilor izolate la antibiotice. Întârzierea în inițierea corectă a antibioterapiei în sepsis duce la eșec terapeutic. Identificarea rapidă a microorganismului este esențială pentru inițierea antibioterapiei țintite și eficiente la pacienții cu infecții severe, iar pe primul loc se află septicemia.

Analizorul T2 Dx transferă tehnicile de biologie moleculară din laborator la patul bolnavului. Sistemul utilizează tehnologia rezonanței magnetice, care măsoară modul în care moleculele de apă interacționează în prezența câmpului magnetic, realizează detecția non optică și elimină astfel necesitatea purificării probei. Rezultatul nu este influențat de începerea tratamentului antimicrobian. Permite detectarea simultană, din proba de sânge integral a următoarelor specii bacteriene: Acinetobacter baumannii, Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus și folosind kiturile adecvate și a următoarelor specii de Candida: albicans, tropicalis, parapsilosis, krusei, glabrata.

A două posibilitate a analizorului este detectarea mecanismului de rezistență a agentului etiologic, cu evidențierea următoarelor markere de rezistență: KPC, OXA-18, NDM/VIM/IMP, CTX-M15/14, Amp C. Sensibilitatea este de mai puțin de 10 Unități formatoare de colonii/ ml de sânge ,ceea ce reprezintă un avantaj foarte important. Timpul de generare a rezultatului privind specia bacteriana/fungică este de 5 ore în medie.

Aplicarea acestei noi posibilități de diagnostic în cadrul Spitalului Județean de Urgență Suceava este rezultatul colaborării între Comisia de antibiotice condusă de dr. Cristina Nicolae și laboratorul BK – Biologie Moleculară condus de dr. Roxana Filip cu sprijinul permanent al conducerii spitalului, manager dr. Calancea Alexandru și director medical dr. Siriopol Dimitrie.

Astfel , Spitalul Județean „Sf. Ioan cel Nou” Suceava devine primul și singurul spital județean din țară în care se lucrează această tehnică; celălalt analizor T2 se află în dotarea Institutului de Boli Infecțioase „ Matei Balș” București.