Noua lege a pensiilor a fost adoptată ieri de Senat în ritm accelerat

Noua lege a pensiilor a fost adoptată ieri de Senat în ritm accelerat. Documentul, care prevede în principal recalcularea celor 4,7 milioane de pensii aflate în plată, ajunge acum la Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

Proiectul legii pensiilor a trecut rapid ieri de Senat, cu dezbateri marcate de contre între putere şi opoziţie, având ca principal subiect sursa de finanţare pentru majorările prevăzute în documentul elaborat de Guvern. Preşedintele Casei Naţionale de Pensii, Daniel Baciu, arăta că, potrivit legii, pensionarii vor beneficia anul viitor de două majorări.

Daniel Baciu: O dată cu 1 ianuarie, unde vor beneficia toţi pensionarii sistemului public de pensii, vorbim de aproximativ 5 milioane de pensionari, iar pe 1 septembrie pensiile se vor recalcula pe noua formulă de calcul din noua lege a pensiilor. Aici contează foarte mult parcursul profesional, contează foarte mult stagiul de cotizare, valoarea indicelui de corecţie pe care l-au avut în momentul ieşirii la pensie.

PSD şi PNL au votat în favoarea documentului şi au arătat că proiectul aduce echitate în sistem, are sursă de finanţare sustenabilă, iar pensiile celor 4,7 milioane de beneficiari urmează să fie recalculate după o nouă formulă.

Lucian Romaşcanu, senator, liderul de grup al PSD: Nu poţi să ai acelaşi termen de cotizare, pe aceeaşi poziţie profesională, şi să ai pensii diferite. Această lege vine cu această corecţie.

La rândul său, liderul senatorilor liberali, Daniel Fenechiu, a recunoscut că legea este perfectibil, dar reprezintă un pas înainte. Deşi aflată în opoziţie, UDMR a votat în favoarea documentului, pentru că, arătau senatorii Uniunii, este binevenită recalcularea pensiilor.

În schimb, senatorii USR şi AUR, tot din opoziţie, s-au abţinut de la vot şi au criticat faptul că nu au identificat sursa de finanţare sustenabilă, iar proiectul nu asigură echitatea sistemului de pensii.

Claudiu Târziu, liderul de grup al senatorilor AUR: Legea nu este ce trebuie, nu face dreptate deloc, dimpotrivă, păstrează inechităţile, păstrează toate confuziile, nu e nicio garanţie că va fi aplicată nici aşa. N-am votat contra legii, pentru că o mărire cât de cât e mai bună decât nimic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *