Noua lege a bacșișului a adus o creștere de 40% a plăților făcute cu cardul la restaurante

bacsis tips

foto: stirileprotv

Noua lege a bacșișului, care a intrat în vigoare de la 1 ianuarie, a adus o creștere de 40% a plăților făcute cu cardul la unele restaurante.  

Ospătarii trebuie să îi întrebe pe oameni în momentul în care le duc nota dacă doresc să lase ceva, după care suma respectivă trebuie trecută pe bonul fiscal. Lucrurile însă nu merg șnur, deocamdată.

La aproape două săptămâni de la implementare, în cele mai multe restaurante bacșișul a reprezentat peste 10% din totalul încasărilor.

Regula este ca înainte să achitați, ospătarul trebuie să vă întrebe dacă și cât bacșiș vreți să lașați. Suma va fi trecuta pe bonul final.

Oamenii pot lăsa cât vor, dar dacă bacșișul depășește 15% este impozitat altfel.

Cei care încasează bacșișul în numerar sau cu cardul, dar nu îl trec pe bonul fiscal, riscă amenzi de până la 4.000 de lei.

Cu toate acestea, nu în toate restaurantele lucrurile au fost bine înțelese.

Din totalul sumelor astfel încasate, 10% este impozitul pentru stat. Restul sumei le revine angajaților.

Reprezentanții industriei spun că au fost făcute studii înainte de elaborarea legii și toată lumea are de câştigat: clientul, angajaţii, antreprenorii, dar şi statul.