Noua hepatita, mai contagioasa decat tulpinile precedente

hepatita-C

Rata de infectare cu hepatita necunoscuta aparuta in mai multe tari europene este de cel putin trei ori mai mare fata de tulpinile precedente. Boala afecteaza copiii cu varsta de pana la 16 ani. In peste 70 de cazuri confirmate in Europa s-a depistat prezenta adenovirusului F41.

Cazurile depistate in aceasta luna au prezentat insuficiență hepatică, adesea severă, niveluri ridicate ale enzimelor care indică citoliza hepatică și icter.

dr. Carmen Dorobăț, medic infectionist: „Se pare că este vorba – cu o probabilitate de 70% – despre un adenovirus, care, de această dată, dă o afectare hepatică, spunem noi, importantă, pentru că tot din datele pe care le-a difuzat OMS, cam 10% din copiii care au făcut la nivelul mapamondului acest fel de afectare infecțioasă hepatică, au dezvoltat o formă gravă de afectare hepatică. De obicei, afectarea hepatică merge până la 2-3% în astfel de infecții virale care nu sunt specific adresate ficatului. Încă trebuie să avem noi informații în ceea ce privește tulpina aceasta – dacă este o tulpină, structural vorbind, nouă și particulară în această familie a adenovirusurilor”

Simptomele sunt cele specifice hepatitelor obisnuite, potrivit medicilor.

dr. Carmen Dorobăț, medic infectionist: De regulă, sunt fenomene digestive – vărsături, dureri abdominale. De asemenea, frecvent, copilul este somnolent. Simptomul caracteristic unei astfel de afectări hepatice este icterul – culoarea în galben a ochilor. În paralel, părinții pot observa o culoare mai închisă a urinii copiului. Se pare că este vorba de o afectare cu predilecție la nivelul vârstelor copilăriei – sub 18 ani.

Biroul Regional OMS pentru Europa a raportat până la data de 21 Aprilie, 169 de cazuri de hepatită severă de cauză necunoscută. In Romania au fost confirmate trei cazuri, pana in prezent.