Nouă ediție a concursului organizat de NXP pentru studenții tehnici

Week-end intens pentru studenții Facultății de Automatică și Calculatoare din Iași, care au participat la o nouă ediție a concursului organizat de compania NXP Semiconductors România. Competiția a devenit o tradiție în România, studenții fiind provocați să creeze mașinile viitorului. Acestia au avut de programat un kit de mașină să funcționeze autonom, fără telecomandă sau GPS. Ulterior, masinuța a a rulat pe un traseu la prima vedere.

Vlad Sterian – Coordonator NXP Cup Romania:

„Compania NXP Semiconductors are un parteneriat cu Universitatea din Iași de foarte mult timp. Colaborarea a început acum mult timp, de 10-15 ani, deschizând inclusiv un laborator aici si pe tot parcursul anilor această colaborare a dus și către aceasta competitie să fie organizata aici in Iași, cat si diferite colaborari de tip masterat, doctorat si altele. Competita aceasta este una de traditie in aceasta companie pentru ca o organizam de mai bine de 10 ani de zile. Ea a trecut prin diferite etape in care s-a transformat, diferite reguli, chituri si a ajuns in stagiul in care este acum.”

De la an la an, studenții se arată tot mai interesați de acest concurs organizat de compania NXP Semiconductors România, un partener de nădejde al Universității Tehnice din Iași de mai bine de un deceniu.

Radu Pavel – Senior Director NXP Semiconductors Romania:

„Față de anul trecut ne-am bucurat de un număr mult mai mare de echipe inscrise, foarte multe echipe talentate, am vazut ingineri pasionati, viitori ingineri pasionati si asta ne da foarte multa incredere in viitorul pe care îl vom avea în România în ceea ce înseamnă atât de embert software cat si de automotiv in general.”

Cadrele universitare din cadrul Facultății de Automatică și Calculatoare din Iași susțin acest concurs cu entuziasm pentru că în acest fel, spun ei, pasiunile și abilitățile studenților sunt șlefuite la maxim.

Adrian Burlacu – Decan Facultatea de Automatică și Calculatoare Iași:

„Orice competiție care are drept scop să pună în practică competențele pe care le dobândesc aici este foarte importantă, dar este foarte important si modul în care ei se implică și încearcă să studieze separat de ceea ce învață la facultate, iar o competiție cum este cea organizata de NXP, în care trebuie să dezvolte o mașină autonomă care să îndeplinească diferite sarcini îi trece cam prin multe discipline pe care le parcurg în facultate.”

Tudor Popovici – Sef lucrări Departament Calculatoare AC Iași:

„Este foarte importanta o astfel de competitie, inclusiv pentru domeniile conexe, nu doar pentru cei de la Automatică și Calculatoare, dar în special pentru AC are un impact multiplu. In afara faptului ca vad ce urmeaza să facă în industrie fiind că lucrăm cu echipamente care sunt foarte aproape de ceea ce se găsește în drone, în vehicule care urmează să fie autonome din ce în ce mai mult. Fac cunoștință cu niște probleme foarte complexe și sunt pregătiți și înțeleg din timp câte lucruri trebuie să-și dezvolte pentru a obține rezultate constante, coerente și că uneori mediul te poate pune în situații dificile.”

Silviu, Nicoleta și Matei sunt castigatorii de anul acesta. Au reusit să-și programeze mașinuța perfect din punct de vedere tehnic, au scos cel mai bun timp, iar astfel au ajuns pe locul I fiind urmați de alte 9 echipe.

Silviu – Concurent:

„Noi am participat și anul trecut si partea mecanică am realizat-o de anul trecut și din nefericire am pierdut tot ce am pierdut software asa ca a trebui să o luăm de la capăt si na… în ultima lună am lucrat cel mai mult si pentru că nu am avut așa de mult timp pe lângă facultate și sperăm să ne descurcăm mai bine la finală.”

Cele 10 echipe câștigătoare vor participa la etapa finală a competiției organizate de NXP Semiconductors România care va avea loc la Hamburg, în Germania, în luna mai. Echipele câștigătoare vor primi premii în bani de până la 10 mii de euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *