Nou corp inaugurat la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”

Nou corp inaugurat la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Studenții mai multor facultăți au noi spații de studiu.

Nou corp inaugurat la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”

Studentii iesenii de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” au un nou spatiu modern unde se vor derula cursurile.

Este vorba despre Corpul E al universitatii care a fost proaspat reabilitat cu bani de la Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est.

In incinta cladirii a functionat cea mai veche închisoare din Iasi. De asemenea, cladirea de patrimoniu este înscrisă si în Lista Monumentelor Istorice.

Inaugurarea corpului E al Universitatii „Alexandru I. Cuza” a avut loc intr-un cadru festiv chiar pe holurile cladirii.

La eveniment au participat atat oficialitatile locale cat si cadre universitare si reprezentati ai Agenției pentru Dezvoltare Regională Nord-Est.

Tudorel Toader – Rector Universitatea „Alexandru I. Cuza” Iași

„Ne aflam in corpul E al Universitatii „Alexandru I. Cuza” din Iasi, numita Casa Canano, prima pușcărie a Iasului.

Aici au fost intemnitati tinerii care s-au opus mazelirii lui Alexandru Ioan Cuza din 1866. Cladirea a intrat in patrimoniul Universitatii, am folosit-o pentru spatii didactice, aici unde ne aflam era sediul tipografiei, litografiei pe vremuri.

Citește și: UAIC, pe locul al doilea din România în cel mai recent clasament Webometrics 

Am depus in 2016, am intabulat terenul si cladirea, am depus proiect la ADR Nord-Est, ne-a aprobat în valoare de 17.905 mii lei, in 2019, in 202 au inceput lucrarile, in decembrie 2023 am facut receptia de la constructor catre universitate.”

Reabilitarea a fost finanțată prin ADR Nord-Est

In corpul E vor funcționa 10 săli de curs, 3 săli de seminarii, 1 amfiteatru dar și 5 spații pentru birouri. Astfel, se va asigura accesul la spații moderne de învățământ pentru un număr maxim de 2574 de studenți și birouri pentru 43 de cadre didactice.

Vaslie Asandei – Director General ADR Nord-Est

„Mă gandeam in timp ce doamna prezenta misiunea organizatiei noastre, care sunt de fapt principalele doua lucruri care fac posibil congresul. Si raspunsul de fiecare data a fost, daca sunt doua prioritati absolute, acestea sunt educatia si leadershipul.

Pentru mine sa avem oameni educati si oameni care stiu sa conduca, sa duca comunitatile catre rezultate bune, atunci cu totii avem o viata buna.

Desigur asta se face cu foarte mult efort. Astazi suntem intr-un moment fericit, pentru ca dupa o munca de cativa ani buni in care au fost implicati o multime de oameni, de la reprezentantii universitatii, echipa tehnica de la universitate, proiectnti, constructori, colegii mei de la ADR care fac o munca intensa acolo in spatele calculatoarelor.”

Clădire de patrimoniu, înscrisă în Lista Monumentelor Istorice (LMI), Corpul E al Universitatii Cuza a fost cea mai veche închisoare modernă din Iași.

Era cunoscută și sub numele de Casa Canano și a funcționat aproape un secol, între anii 1830 și 1916. Datele istorice arata că, la acele vremuri și la singura închisoare a orașului ajungeau toți cei care aveau probleme cu legile vremii.

Fii alături de noi pe Facebook pentru mai multe știri!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *