Nou caz de leptospiroza la Iasi

spitalul infectioase

Un barbat in varsta de 58 ani din judetul Botosani a fost adus in stare grava la Spitalul de Infectioase din Iasi. Acesta este suspect de leptospiroza dupa ce a lucrat intr-un subsol plin de dejectii. Cand s-a prezentat la spital barbatul avea febra si dureri musculare iar medicii au decis sa-l transfere de urgenta la Iasi. Acesta a fost adus ieri cu o ambulanta.

Leptospiroza este o boală infecțioasă acută care se manifestă prin febră, intoxicație, cefalee, dureri musculare, mai ales la gambe, afectarea rinichilor, a ficatului, sistemului nervos și cardiovascular. Sursa de infecție o constituie șobolanii și alte rozătoare.

Boala începe brusc cu frisoane, febră, cefalee puternică, dureri în articulații, insomnie și slăbiciune generală. Apar tulburări hemoragice sub formă de hemoragii nazale, gastrointestinale. Forma icterică se manifestă prin apariția icterului, pielea și mucoasele devin galbene. Icteul apare în a 2 -3 zi de boală, apoi dispare peste 2-3 săptămâni. Forma renală se manifestă prin apariția anuriei. Dacă în asemenea cazuri bolnavul nu se adresează medicului, survine decesul.

Boala poate evolua în forme ușoare sau grave cu o durată de 3- 4 săptămâni, convalescența este de lungă durată și se manifestă printr-o astenie pronunțată. Uneori poate da complicații oculare ca iridociclita, sau cardiace – miocardita (inflamația mușchilor inimii).