Norvegia a reclasificat Covid-19 ca gripă obişnuită

norvegia

Institutul Norvegian de Sănătate Publică (FHI) clasifică Covid-19 drept o boală respiratorie, la fel de periculoasă ca o gripă comună. Clarifică faptul că pandemia nu s-a terminat, dar a intrat într-o nouă fază – Covid-19 este acum echivalentul unei boli respiratorii comune, cum ar fi o gripă sau o infecţie respiratorie – datorită mai multor factori: mutaţiile pe care le-a suferit SARS-CoV-2, ceea ce face virusul mai puţin periculos, dar și imunitatea naturală şi cea indusă de vaccinuri pe care le-a atins societatea norvegiană.

Deși virusul continuă să circule, el nu provoacă o creștere a numărului de spitalizări, ceea ce înseamnă că SARS-Cov-2 nu mai creează presiune asupra sistemului medical din Norvegia. FHI evaluează acum coronavirusul ca fiind similar altor virusuri respiratorii, cum ar fi cele care provoacă răceala obișnuită sau gripa sezonieră.

În studiile efectuate de FHI, s-a constatat că atât persoanele parțial, cât și complet vaccinate care se îmbolnăvesc de Covid-19 prezintă un risc scăzut de spitalizare, dar că același lucru se aplică și persoanelor sănătoase, care nu aparțin grupurilor de risc.

Conform celor mai recente statistici ale FHI, 67 de noi pacienți au fost internați în spital cu Covid-19 ca principală cauză în timpul săptămânii 37, ceea ce reprezintă o scădere, de la 95 de cazuri în săptămâna precedentă. Din noile cazuri ale săptămânii 37, doar 9 pacienți au avut nevoie de terapie intensivă, o scădere față de 22 săptămâna precedentă.

În Norvegia, 90% dintre cetățenii cu vârsta peste 18 ani a primit prima doză și 83% au primit a doua doză – prin urmare, sunt considerați complet vaccinați.