Normele de aplicare ale programului „Masa Caldă” în școli, aprobate de Guvern la o lună de la începerea școlii. Numărul de unități beneficiare și sumele alocate sunt la fel ca anul trecut, dar lista încă nu e publică

Guvernul a aprobat normele de aplicare pentru desfășurarea programului „Masa Caldă” în școli, la o lună de când a început școala. Întrebată la Euronews când vor primii elevii masa caldă, Ligia Deca a spus că „depinde de proceduri și de ofertanți, cât de mulți sunt, dacă sunt sau nu contestații”.

Potrivit ordonanței de urgență aprobată în urmă cu o săptămână, vor beneficia de masă caldă tot 450 de școli, la fel ca anul trecut. Lista cu aceste școli nu a fost deocamdată făcută publică și nici numărul de elevi beneficiari, scrie Edupedu.ro.

Ligia Deca a justificat întârzierea actelor normative din cauza faptului că au fost necesare avizele de la mai multe ministere. De precizat, documentele nu conțin modificări față anul trecut. De asemenea, Guvernul plătește tot 15 lei pentru un elev pe zi pentru masa caldă, iar bugetul total este de 195.000.000 lei.

Hotărârea de Guvern privind normele de aplicare pentru continuarea desfășurării programului „Masa Caldă” în școli a fost aprobată la o lună de când a început școala.

Urmează să fie făcută publică lista cu școlile beneficiare. Potrivit Ordonanței de urgență, numărul școlilor este același ca și anul trecut, adică 450, iar suma alocată de Guvern e neschimbată: 15 lei pe zi pentru un elev.

Edupedu.ro a scris recent că niciun elev din România nu mai primește mâncare la școală în programul „Masa caldă“. Secretarul de stat Florian Lixandru a anunțat că banii pentru masa caldă până în decembrie ar proveni din economii din perioada grevei profesorilor dinainte de vacanța de vară.

La nivel naţional, coordonarea programului-pilot este asigurată de către Ministerul
Educaţiei. Pe baza datelor centralizate din rapoartele finale transmise de către inspectoratele şcolare, Ministerul Educaţiei elaborează raportul final, potrivit modelului care se publică pe site-ul propriu, mai scrie în HG. De precizat, pentru anul trecut, 2022-2023, Ministerul încă nu a publicat un raport, iar pe cel din 2021 l-a publicat abia în decembrie 2022 pe site-ul ministerului, dar ferit de vizibilitate și a fost primul raport care analizează programul pilot.

Ligia Deca a spus că, deși proiectul de ordonanță de urgență a fost gata din vară, a durat mult timp avizarea interministerială. De precizat, proiectul nu a suferit modificări semnificative față de cel de anul trecut.

Întrebată la Euronews, cu o zi înainte de aprobarea hotărârii de guvern privind normele de aplicare, când vor primi elevii masa caldă în școli, Ligia Deca a spus că “în câteva săptămâni, depinde de proceduri și de ofertanți, cât de mulți sunt, dacă sunt sau nu contestații. Noi ne dorim ca în cel mai scurt timp. Oricum, din păcate, este o procedură destul de complicată din punct de vedere birocratic”.

Ligia Deca a explicat și motivul întârzierii adoptării actelor normative: “Nu este o întârziere pe care să ne-o fi dorim. Noi încă din vară aveam pregătite documentele, au stat un pic mai mult în avizare interministerială, având în vedere și tranziția către o nouă lege”.

“Nu împiedică nimeni o primărie să organizeze licitație pentru masă caldă pentru toate școlile pe care le are responsabilitate. Avem astfel de cazuri sunt în țară. Există astfel de programe. Nu văd problema, poate doar din perspectiva faptului că masa caldă, așa cum este ea acum se adresează către cele 450 de școli din proiectul pilot. Dacă o primărie își dorește să acorde masa caldă și încurajez acest lucru, încurajez implicarea primăriilor în asta, atunci, în mod firesc, numărul de beneficiari în unitatea administrativ teritorială crește și va fi nevoie și de fonduri din partea primăriei. Însă dacă avem astfel de cazuri, sunt prima care mă bucur și încurajez autoritatea publică locală să ofere astfel de programe, pentru că ele reduc, aș spune eu, semnificativ riscul de a abandon școlar”, a mai spus ministra Educației.

Ligia Deca a mai spus că se va extinde masa caldă la 1 milion de beneficiari, iar prin noua lege procedurile se vor desfășura mai rapid.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *