Noi surse de finanțare pentru proiectele regiunii

Sharing is caring!

Agenția de dezvoltare Nord Est are în acest moment depuse în vederea acordării finanțării 1104 proiecte, valoarea solicitată de către depunători fiind de 6,1 miliarde de lei. O parte dintre acestea sunt deja în procesul de evaluare. Au fost înaintate către Autoritatea de Management 444 de proiecte, a căror valoare însumată nerambursabilă se ridică la suma de 523 de milioane de Euro.

În luna iulie, au fost avizate 22 proiecte integrate din Regiunea Nord-Est propuse pentru finanțare. Printre acestea se numără și Centrul regional de telemedicină și e-sănătate pentru bolnavi cronici, persoane în vârstă și cele care trăiesc în locuri izolate, în Regiunea Nord-Est a României, în valoare de 257 000 Euro, depus Spitalul Clinic de Urgenţă „Prof. dr. Nicolae Oblu” din subordinea Consiliului Județean Iași.

„Am reusit pe Axa 3.1 si 3.1 B, sa suplimentam banii pentru ca sunt foarte putine proiecte. Sunt proiecte pentru eficienta energetica a blocurilor doar de 1 la suta proiecte si am depus 50 milioane de euro pentru cladirile publice. Am reusit si multumim angajatilor de la Agentia Nord Est, suntem pe primul loc in tara cu fonduri atrase, avem peste media pe tara, peste 50 la suta proiecte contractate. Sunt 213 proiecte contractate”, a declarat Maricel Popa, presedinte CJ Iasi.

Membrii Consiliului de Dezvoltare Regionala au mai aprobat astăzi realocarea sumei de 54,98 milioane de Euro de la Prioritatea de investitii 3.1.A Clădiri rezidentiale la Prioritatea de investitii 3.1.B Cladiri publice. Reabilitarea energetică a clădirilor de locuințe nu a prezentat interesul scontat de aceea s-a decis realocarea sumelor către proiectele unde exista cerere foarte mare de fonduri. Exista o cerere mare pentru proiectele de învățământ. De exemplu, pentru liceele tehnologice numărul proiectelor depuse este de 9 ori mai mare ca și valoare față de suma alocată, pentru școli generale de 6 ori mai mare iar universitățile solicită fonduri de trei ori mai multe față de ceea ce este alocat acum.

“Cred ca e un fel de competitie intre noi, in materie de absorbtie a fondurilor europene. Incercam si noi aici sa raspundem acestor necesitati, in limitele in care se poate, mai redirectionam fonduri care nu sunt utilizate, pentru care este o cerere foarte mica catre acele linii de finantare unde cererea este mai mae”, a declarat Dumitru Buzatu, presedinte CJ Vaslui.

Președinții consiliilor județene din regiunea de Nord Est lucrează deja la pregătirea exercițiului bugetar 2021-2027, astfel încât, distribuirea surselor de finanțare să se facă conform necesităților regiunii.

shares