Noi percheziții la Primăria Mărășești într-un dosar penal de abuz în serviciu, delapidare și fals în înscrisuri sub semnătură privată

primaria marasesti

Mai multe percheziţii sunt efectuate, joi, în oraşul Mărăşeşti, informează Inspectoratul de Poliţie Judeţean Vrancea.

„La această oră, pe raza oraşului Mărăşeşti sunt în desfăşurare patru percheziţii domiciliare într-un dosar penal privind săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, delapidare şi fals în înscrisuri sub semnătură privată”, precizează sursa citată.

Potrivit unor surse judiciare, descinderile au loc la sediul Primăriei Mărăşeşti, dar şi la sediile unor societăţi comerciale din localitate.

Judecătorii Curţii de Apel(CA) Galaţi au decis să admită în parte contestaţia formulată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea în dosarul primarului oraşului Mărăşeşti, Valerică Chitic şi au stabilit ca măsură preventivă controlul judiciar pentru 60 de zile.

„Inculpatul CHITIC VALERICĂ DOREL este cercetat pentru săvârșirea infracțiunilor de folosirea funcției pentru favorizarea unei persoane, prev. de art. 301 al 1 Cod penal, instigare la abuz în serviciu, prev. de art. 47 cu ref. la art. 297 al 1 Cod penal cu aplic art. 308 al. 1 Cod penal, delapidare, prev. de art. 295 al. 1 Cod penal, instigare la fals intelectual, prev. de art. 47 Cod penal rap la art. 321 al 1 Cod penal, instigare la folosirea, cu rea-credinţă, bunuri sau creditul de care se bucură societatea, într-un scop contrar intereselor acesteia sau în folosul lui propriu ori pentru a favoriza o altă societate în care are interese direct sau indirect, prev. de art. 47 Cod penal rap. la art. 272 al. 1 lit. b din Legea 31/1990, constituirea unui grup infracțional organizat, prev. de art. 367 al. 1 Cod penal, toate infracțiunile cu aplicarea art. 38 al. 1 Cod penal.Facem precizarea că față de persoanele cercetate până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești definitive există prezumția de nevinovăție.”

În fapt , Valerică Chitic a fost reţinut pe 21 iunie, fiind învinuit pentru şapte capete de acuzare: folosirea funcţiei pentru a favoriza alte persoane, delapidare, instigare la fals intelectual, folosirea cu rea-credinţă de bunuri sau creditul de care se bucură societatea, contrar intereselor acesteia sau în folosul propriu pentru a favoriza altă societate, instigare la abuz în serviciu, constituire de grup infracţional. Potrivit procurorilor, aceste fapte ar fi fost comise în cursul anilor 2021 şi 2022. Oraşul Mărăşeşti s-a aflat printre localităţile selectate la nivel naţional în cadrul unui proiect de reducere a abandonului şcolar, unde câteva sute de elevi ar trebui să primească, zilnic, o masă caldă, pe considerentul că fac parte din familii sărmane, care nu-şi permit să ofere copiilor un pacheţel zilnic la şcoală.

Potrivit anchetatorilor, edilul ar fi folosit firma unde soţia sa figura ca administrator pentru acest program. „În loc de masă caldă, primarul dădea în şcoală un sandwich cu şuncă, ceva banal, iar el era beneficiarul resurselor financiare”, spun surse din anchetă. Restaurant propriu renovat cu bani publici O altă acuză adusă primarului este că a folosit atât forţa fizică din primărie, cât şi fondurile oraşului, pentru renovarea restaurantului pe care îl deţine în centrul oraşului. „A determinat un funcţionar din primărie să întocmească un referat pentru materiale de construcţie, pe care le-a folosit pentru renovarea restaurantului propriu. La lucrările de renovare a folosit şi angajaţii primăriei”, a mai spus aceeaşi sursă. Deocamdată, nu a fost calculat încă un prejudiciu de către anchetatori, fiind nevoie de o expertiză financiară. Valerică Chitic se află în fruntea oraşului Mărăşeşti din anul 2008, perioadă în care a schimbat mai multe partide, PDL, PNL şi PSD.

Primarul Valerică Chitic nu este la prima abatere de la legea penală.Astfel, în 2019, primarul social-democrat al orașului Mărășești a fost condamnat la un an şi jumătate de închisoare pentru conflict de interese, cu amânarea executării pedepsei, ceea ce i-a permis să candideze şi să câştige un nou mandat în anul 2020. Tot el mai are un dosar penal pentru comiterea infracţiunii de participaţie improprie la furt calificat. În acest dosar primarul Chitic şi câţiva angajaţi ai Primăriei sunt învinuiţi că ar fi vândut la fier vechi mai multe bunuri ale Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare.