Noi nereguli gasite cu ocazia reabilitarii Spitalului de Copii

Sharing is caring!

Se lucreaza la etajele superioare, iar printre moloz si betoane, s-ar fi gasit si otrava pentru sobolani. Dovada ca, pe unele saloane, conditiile de igiena erau precare sau inexistente, spune managerul unitatii medicale.

O alta neregula gasita este aceea ca unele instalatii eletrice, desi figurau schimbate in acte, in realitate, nu au fost inlocuite de mai bine de 50 de ani, de cind  a fost construit spitalul.

In prezent, echipele de constructori lucreaza la etajele 6, 7 si 8 ale tronsonului A si se fac lucrari si la acoperis. Muncitorii au scos faianta, tencuiala si plafonul, iar podeaua a fost decopertata. Pe acelasi tronson, au fost relocate saloanele si cabinetele medicale de la etajele 4 si 5, unde a fost desfacut, deocamdata, doar tavanul. Peste tot unde se lucreaza, muncitorii au gasit otrava pentru sobolani.

Mihai Corneliu, manager Spitalul de Pediatrie Sf Maria Iasi: “Grausor am gasit. Se fac lucrari de anvelopare termica pe exterior, se schimba tamplaria, in interior se face recompartimentarea, de exemplu acest salon de doua paturi va fi cu trei paturi, se schimba toata instalatia sanitara, termica si eletrica si se reface sistemul de ventilatie”.

Presedintele Consiliului Judetean, institutie in subordinea careia se afla spitalul de Pediatrie, sustine ca au fost descoperite nereguli grave. Multe lucrari de reabilitare executate pe citeva paliere erau, de fapt, trecute doar pe hartie.

Maricel Popa, presedinte CJ Iasi: “Cu trei ani in urma, instalatiile sanitare s-au schimbat, trebuiau sa fie noi, acum, cand au decopertat caminul pentru instalatiile sanitare am vazut ca nu s-a schimbat nimic. Am solicitat Corpul de Control al CJ sa vina sa analizeze. S-ar parea ca a ascuns, gunoiul sub pres nu poate fi ascuns la nesfarsit”. 

O alta neregula a fost gasita la etajul 3. Acolo, in primavara, geamurile au fos schimbate, desi se stia ca o luna mai tarziu, toata tamplaria din spital va fi complet inlocuita.

Maricel Popa, presedinte CJ Iasi: “Acolo a fost o investitie in luna aprilie, pentru a schimba absolut toata tamplaria de aluminiu la etajul 3, stiind faptul ca in luna mai se semneaza contractual de 27 de milioane (n.r. de euro). Deci toate acele geamuri care s-au montat in luna aprilie se vor scoate si va fi pusa aceeasi tamplarie identica, peste tot. Bani irositi, bani aruncati pe fereastra”.

Radu Terinte, fostul manager al Spitalului de Copii Sf Maria, care a ocupat functia de conducere vreme de aproape sase ani, neaga acuzatiile care ii sunt aduse si spune ca toate lucrarile si investitiile facute in spital sunt sustine prin acte.

Spitalul de pediatrie, care deserveste toate judetele Moldovei, se afla in plin proces de reabilitare. Lucrarile sunt abia la inceput, vor dura cel putin trei ani de zile, iar valoarea investitiei este de 27 de milioane de euro, bani veniti, in mare parte, de la Uniunea Europeana.

Spitalul de copii are 650 de paturi si anual, aici sint tratate peste 250 de mii de cazuri medicale.

 

shares