Noi hotărâri de Guvern privind investițiile în domeniul energetic, al gazelor naturale, cât și al energiei nucleare

FB_IMG_1648286585065

Virgil Popescu ministrul Energiei: Am avut o serie de hotărâri de guvern importante, patru la număr. Primele două se referă la exceptarea de la plata procentului de 90% și reducerea acestuia la 50% a dividendelor pe care statul român le ia de la companiile Romgaz și Nuclearelectrica, două companii care sunt angrenate în proiecte mari de investiții. V-aş readuce aminte că, marți, la Romgaz a fost aprobată, în unanimitate, în Consiliul de Administrație, modificarea contractului de achiziție a părții Exxon din perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră. Deci, practic, acolo va urma finalizarea tranzacției și, evident, decizia de investiție, împreună cu partenerii de la OMV Petrom și este nevoie de finanțarea acestor investiții. De asemenea, a fost aprobată, tot marți, în unanimate, înființarea sucursalei de la Caragele – Caragele fiind un perimetru onshore foarte important cu o rezervă foarte mare. Dorim să începem investiția și la Caragele. Romgaz are nevoie de resurse financiare, iar acesta este un prim pas şi un semnal că statul român lasă bani companiilor, în așa fel încât să poată să își continue investițiile. Iar Nuclearelectrica, după cum bine știți, are patru proiecte importante: retehnologizarea Unității 1, Unitățile 3 și 4, precum și construcția unui reactor modular. Practic, prin aceste două proiecte dăm un semnal că statul român, Guvernul României lasă mai mulți bani în companie pentru a putea face investițiile.

Al treilea proiect aprobat astăzi a fost prelungirea schemei bonus de cogenerare pentru CET-uri. Practic, în noiembrie, noi am notificat Comisia Europeană, am obținut aprobarea Comisiei Europene și schema de bonus de cogenerare pentru CET-urile care asigură încălzirea orașului este prelungită până în anul 2033, dând posibilitatea companiilor să accesez bani din investiții, să facă cogenerare de înaltă eficiență.

Şi ultima Hotărâre de Guvern aprobată – poate nu pare atât de importantă, dar vă spun că este o hotărâre foarte importantă – se referă la faptul că am reuşit şi am finalizat de inventariat toate imobilele Companiei Naţionale a Uraniului; ele nu erau intabulate. Fără această intabulare nu se putea trece la finalizarea circuitului integrat nuclear în România. Odată cu aprobarea acestei ordonanţe, putem finaliza și achiziţia Uzinei de la Feldioara de către Nuclearelectrica. Licenţa pentru exploatarea Minei de la Grinţieş-Tulgheş a fost deja trecută la Nuclearelectrica de la Compania Naţională a Uraniului. Practic, în momentul de faţă, putem finaliza, în perioada imediat următoare, închiderea circuitului nuclear, iar Nuclearelectica va beneficia atât de posibilitatea de explorare a minereului de uraniu, de procesarea acestuia la Feldioara şi, evident, fabricarea combustibilului și producerea de energie electrică nucleară.

Sunt patru proiecte foarte importante care au fost adoptate astăzi, care, practic, arată voința fermă a Guvernului de a continua investițiile în domeniul energetic, atât al gazelor naturale, cât și al energiei nucleare.