Noi depasiri ale calitatii aerului din Iasi

În luna februarie, monitorizarea calității aerului de către Agenția pentru Protecția Mediulu Iaşi, prin intermediul reţelei automate de monitorizare din judeţ, a evidenţiat noi depăşiri faţă de valorile maxim admise.

Este vorba de 2 depășiri ale valorii limită zilnice pentru protecţia sănătăţii umane la indicatorul PM 10 în stația de fond urban Decebal-Cantemir, 2 depășiri în stația de fond suburban Tomești și 7 depășiri înregistrate cu autolaboratorul in Podu de Piatra.

Cauzele posibile ale depăşirilor sunt arderile de combustibili pentru încălzire rezidențială, traficul rutier, șantiere, incendii de vegetație, precum și incendiile la punctele de colectare a deșeurilor. Creșterea valorilor concentrațiilor a fost favorizată și de condițiile meteo specifice sezonului rece.

Când temperaturile sunt scăzute și cresc arderile pentru încălzire, se intensifică fenomenele de inversiune termică, calm atmosferic și ceață ce cauzează acumularea și menținerea la sol a poluanților sau lipsa vegetației.

Pentru indicatorul PM2.5 in luna februarie s-a constatat o evolutie similara celei pentru PM 10. De la mijlocul lunii februarie, s-au repornit staţiile de masurare a calitatii aerului din Podu de Piatră şi Oancea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *