Noi bariere la trecerile de cale ferata din Iasi, prima la Ciurea

foto_tren

Ieri la Prefectura a avut loc o intalnire cu reprezentanti ai CFR Infrastructura Iasi, la care au participat si reprezentanti ai Asociatiei pentru Protectie Rutiera WorldStreet . Tema principal de discutie a fost situatia trecerilor la nivel cu calea ferata de pe raza judetului Iasi, unde s-au inregistrat in ultima perioada mai multe accidente.

In judetul Iasi exista 124 de treceri la nivel cu calea ferata, din care 2 se afla pe raza a doua depouri si nu sunt deschise publicului. 78 de treceri sunt semnalizate doar cu indicatorul rutier “Crucea Sfantului Andrei”, 38 de treceri sunt semnalizate luminos si acustic, iar la alte 6 sunt montate bariere.

Marian Serbescu, prefect Iasi: „In planul de investitii al CFR Infrastructura vor fi realizate 11 treceri la nivel cu calea ferata, prin instalarea de bariere. Deja a fost semnat contractul pentru realizarea studiului de fezabilitate pentru montarea barierei la trecerea amplasata dintre statia Piciorul Lupului si Ciurea, in zona drumului Judetean 248D. Pentru un numar de 6 treceri urmeaza pe 23 septembrie sa fie depuse ofertele tot pentru realizarea studiului de fezabilitate, iar pentru alte 4 treceri documentatia se afla la serivicul de achizitii al CFR urmand ca in perioada imediat urmatoare sa fie scoase la licitatie”.

O alta problema abordata in cadrul discutiilor a fost legata de asigurarea vizibilitatii la trecerile la nivel cu calea ferata.

„In aceasta perioada se afla in desfasurare o procedura de achizitii la nivel national pentru externalizarea acestui serviciu de toaletare. Practic, CFR urmeaza sa incheie la nivel national un contract de prestari servicii pentru toate lucrarile care presupun interventii in zona limitrofa a caii de rulare. Acest contract urmeaza sa fie semnat pe o perioada de 4 ani si sa intre in vigoare cel tarziu cu 1 ianuarie 2020”, a completat Marian Serbescu.

11 treceri la nivel cu calea ferata se afla in stadiul elaborarii documentatiei tehnice, iar autoritatile spera ca pana la jumatatea anului viitor sa fie functionale aceste bariere.