Nicolae Costin, un simbol al Republicii Moldova

nicolae-costin

foto: libertv.md

În ultimii 30 ani, Tele M a transmis și prezentat momente care fac parte din istoria noastra. Una dintre filmarile rare aflate în arhiva postului nostru de televiziune este discursul lui Nicolae Costin, fostul primar al Chișinaului cu ocazia sărbătorii limbii române. Astăzi, două strazi din Iași și Chișinau îi poartă numele, în timp ce orașul Botoșani l-a numit cetățean de onoare.

În perioada anilor 1990-1994, Nicolae Costin a fost primar al municipiului Chișinău, timp în care s-a manifestat drept lider al Mișcării de eliberare națională. Acesta a fost coautor al Declarației de independență a Republicii Moldova și a susținut problemele limbii române participând la elaborarea legii cu privire la limba de stat. Este considerat primul primar al municipiului Chișinău care a promovat mai multe reforme în dezvoltarea capitalei. La propunerea sa, străzile municipiului Chișinău au primit nume cu caracter național, Traian, Ștefan cel Mare, Eminescu, Creangă, Străzile București, Calea Ieșilor, provocând nemulțumirea unor organizații politice antiromânești care au cerut, în fiecare campanie electorală, revenirea la vechile nume sovietice ale străzilor Chișinăului.

Nicolae Costin, fost primar Chisinau: „Au venit și alte izbânzi…atunci când noua ne-a fost mai greu”

În perioada în care a fost primar, el a susținut reînvierea tradițiilor legate de sărbătorile creștine (Paștele, Crăciunul), instaurarea tradiției sărbătoririi Zilei Independenței Republicii Moldova și Limbii române. Tot el a fost artizanul reînființării, în spiritul tradiției naționale, a funcțiilor de prefect și primar, precum și al reintroducerii denumirilor de comună, județ etc. Nicolae Costin a avut ideea includerii satelor din împrejurimile Chișinăului în componența municipiului, pentru a echilibra componența demografică. A fost membru fondator și președinte al Executivului Frontului Popular din Moldova (FPM), formațiune care milita pentru unificarea Basarabiei cu România. Prin activitatea sa a contribuit substanțial la procesul de renaștere națională a Basarabiei.

Nicolae Costin: „Lor celor care au avut îndrăzneală…așa cum l-am moștenit noi din trecut”

La data de 9 august 1994, prin Decret al Președintelui Republicii Moldova, Mircea Snegur, Nicolae Costin a fost eliberat din funcția de primar al orașului Chișinău, fiind trecut în rezerva de cadre a Guvernului. Odată cu demiterea sa a încetat și activitatea Consiliului municipal Chișinău.

S-a stins din viață la data de 16 februarie 1995, în municipiul Chișinău. Cauza morții a fost leucemia. Prin hotărâri ale consiliilor municipale câte o stradă din orașele Iași și Chișinău poartă numele lui Nicolae Costin. Moartea sa a rămas învăluită în mister, existând diferite versiuni. Cea mai vehiculată dintre acestea ar fi aceea care susține că primarul Costin ar fi fost ucis de reprezentanții forțelor politice ostile anti-naționale/pro-rusești.

Se afirmă că primarul ar fi fost intoxicat cu cesiu radioactiv, adus din Rusia, care ar fi fost infiltrat în fotoliul automobilului de serviciu. Principala probă care susține această ipoteză este moartea, aproape simultană, a șoferului de serviciu al lui Nicolae Costin, survenită în urma aceleiași maladii – leucemia.

Îmbolnăvirea primarului Nicolae Costin a fost foarte rapidă, cesiul fiind un element radioactiv cu o durată mare de dezintegrare. În lipsa unei anchete judiciare, cauzele decesului tragic al lui Nicolae Costin nu pot fi elucidate.