Nicolae Ciucă, la inaugurarea gazoductului Bulgaria-Grecia: „România este pregătită să-şi joace rolul de partener de încredere în asigurarea securităţii energetice a Europei”

nicolae ciuca

Nicolae Ciucă a afirmat, la Sofia, unde are loc inaugurarea interconectorului de gaze dintre Bulgaria și Grecia că este nevoie de investiții în ceea ce priveşte interconectivitatea atât între ţările membre ale Uniunii Europene, dar şi cu ţări din afara acesteia, precum Republica Moldova, Ucraina ori ţări din Balcanii de Vest. Acesta a mai adăugat că „România este pregătită să-şi joace rolul de partener de încredere în asigurarea securităţii energetice a Europei”.

„Dificultăţile generate de Rusia în aprovizionarea cu gaz au impact nu doar asupra Europei, ci creează turbulenţe asupra pieţelor internaţionale şi produc costuri ridicate, neaşteptate, pentru partenerii noştri din alte părţi ale lumii. Orice pas făcut pentru a creşte pe scară mai largă securitatea energetică a Europei are o conotaţie şi mai puternică astăzi, când sursele de energie sigure, accesibile şi pe care ne putem baza sunt elemente cheie în atingerea scopurilor noastre în ceea ce priveşte recuperarea şi rezilienţa. Trebuie să continuăm să interacţionăm cu partenerii noştri în privinţa creşterii capacităţilor lor de producţie. De asemenea, trebuie să finalizăm ce avem de făcut în Europa în ceea ce priveşte interconectivitatea, pentru a ne asigura că avem toate mijloacele pentru a diversifica şi pentru a acţiona în solidaritate între ţările membre (ale Uniunii Europene – n.r) dar şi cu vecinii noştri din Republica Moldova, Ucraina, sau Balcanii de Vest. Operaţionalizarea interconectorului Grecia – Bulgaria contribuie în mod semnificativ la diversificarea resurselor de gaz natural”, a spus premierul României.