Nicolae Ciucă, despre PNRR: ”Avem deja 6,35 miliarde de euro şi suntem în plin proces de pregătire a următoarei cereri”

nicolae ciuca

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, luni, la Palatul Victoria după semnarea unor contracte finanţate prin componenta Valul Renovării din Planul Naţional de Redresare si Rezilienţă că până în acest moment România a reuşit să primească aprobarea şi finanţarea pentru prima cerere de plată. Avem deja 6,35 miliarde de euro şi suntem în plin proces de pregătire a următoarei cereri de plată, a mai spus Ciucă.

”Beneficiem de prezenţa reprezentanţilor Comisiei şi este un moment în care putem să facem o analiză a întregului proces care s-a desfăşurat până în acest moment, pe etapele trimestriale ale PNRR. Până în acest moment România a reuşit să primească aprobarea şi finanţarea pentru prima cerere de plată. Ca atare, alături de suma de prefinanţare şi banii din prima cerere de finanţare, în România avem deja 6,35 miliarde de euro şi suntem în plin proces de pregătire a următoarei cereri de plată”, a spus premierul.

Nicolae Ciucă a afirmat că Guvernul are oportunitatea să discute direct cu membrii Comisiei, prezenţi astăzi la Bucureşti şi în zilele următoare pentru a putea avea o aliniere a tot ceea ce înseamnă componenta de reforme şi investiţii din acest PNRR”.

Şeful Executivului a amintit despre recenta vizită pe care a efectuat-o la Bruxelles, unde a discutat cu preşedinta Comisiei Europene în ceea ce priveşte implementarea PNRR. ”Este un angajament al României să luăm toate măsurile pentru a ne asigura că până la finele lui 2026 vom implementa acest plan şi a atrage fondurile pentru modernizarea României”, a spus premierul Ciucă.

El a precizat că la nivelul Ministerului Dezvoltării au fost făcuţi paşii, cu 6 luni înainte de finalizarea termenului prin PNRR, a acestui program, ”Valul Renovării”, un program foarte aşteptat de către români, care vizează atât consolidarea şcolilor, spitalelor, a instituţiilor publice cât şi eficientizarea energetică la aceste obiective şi a blocurilor de locuinţe.

”Trebuie să monitorizăm de la nivelul ministerului şi la nivelul fiecărei localităţi să îndeplinească procedurile tehnice pentru a accesa aceste fonduri. Avem fondurile europene, fondurile pe investiţii de la buget care trebuie folosite cât mai eficient pentru a ne atinge obiectivele din planul de guvernare”, a concluzionat Nicolae Ciucă.