Nicolae Ciucă dă asigurări că Guvernul va finanța proiectele Iașului

sala_polivalenta

Primarul Mihai Chirica, însoțit de viceprimarul Daniel Juravle și de deputatul Alexandru Muraru, au avut ieri, la București, o serie de întâlniri pentru a căuta soluții pentru proiectele Iașului.

Prima întâlnire, la sediul Guvernului, a fost cu Prim-Ministrul Nicolae-Ionel Ciucă, cu care edilul-șef a abordat subiectul continuității furnizării de energie în sistem centralizat și pregătirea pentru iarnă, o problemă urgentă și importantă la nivel național, în condițiile creșterii considerabile a prețurilor combustibililor. Premierul a dat asigurări că Guvernul va promova în curând o soluție la nivel național, care să asigure parcurgerea sezonului rece în bune condiții în toate municipiile care au sisteme centralizate de termoficare.

De asemenea, primarul Mihai Chirica a readus în atenția premierului proiectul Sălii Polivalente „Regina Maria”, șeful Executivului dând asigurări, din nou, că va susține investiția la nivel guvernamental.

Proiectul Sălii Polivalente a fost discutat, într-o a doua întâlnire, cu directorul general al Companiei Naționale de Investiții SA, Manuela – Irina Pătrășcoiu, aceasta dând asigurări că investiția va fi asumată de companie în urma unei Hotărâri de Guvern care va fi promovată în acest an, următorul pas fiind organizarea licitației pentru lucrările de construire. Delegația ieșeană și directorul general al Companiei Naționale de Investiții SA au discutat și despre stadiul altor proiecte finanțate de companie ai căror beneficiari sunt Mitropolia Moldovei și Bucovinei, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” sau Universitatea
Națională de Arte „George Enescu”.

A treia întâlnire a avut loc la Ministerul Educației, unde primarul Mihai Chirica a abordat mai multe teme împreună cu ministrul Ligia Deca și secretarul de stat Ion Sorin. Astfel, s-a convenit asupra oportunității înființării unei comisii consultative între Ministerul Educației și reprezentanții unităților administrativ teritoriale în vederea dezbaterii noilor proiecte de Legi ale Educației. Un alt subiect, abordat în această săptămână și în cadrul Consfătuirii anuale cu directorii unităților de învățământ preuniversitar din Județul Iași, a vizat situația salarizării din sistemul educațional și necesitatea creșterii veniturilor angajaților din
sistem.

O altă problemă abordată a vizat situația administrării creșelor din Municipiul Iași. În fine, la solicitarea edilului-șef, oficialii Ministerului Educației au dat asigurări că vor sprijini predarea proiectului bazinului de înot de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” către Municipiul Iași. Primarul Mihai Chirica a propus ca, după reluarea proiectului construirii bazinului, acesta să fie gestionat printr-un parteneriat cu toate universitățile din Iași, astfel încât acestea să împartă atât costurile, cât și beneficiile investiției.

„Am avut discuții pragmatice și constructive atât cu domnul premier, cât și cu oficialii Companiei Naționale de Investiții SA și ai Ministerului Educației. Vorbim de proiecte importante și probleme punctuale ale Municipiului Iași, dar și de teme de interes la nivel național, și cred că prin comunicare directă între autoritățile locale și cele guvernamentale putem găsi împreună cele mai bune soluții atât pentru comunitatea ieșeană, cât și pentru întreaga țară”, a declarat primarul Mihai Chirica.