Niciun ofertant la licitația pentru achiziționarea a 16 tramvaie de 26 de metri

foto_CTP

Potrivit Primariei Iasi, la licitația pentru achiziționarea cu fonduri europene a 16 tramvaie cu vivineri, 21 iunie, nu s-a prezentat nicio companie. Procedura de achiziție publică a avut o prevedere bugetară de 142.721.280 lei, fără TVA, și va fi reluată în perioada imediat următoare. Primăria Municipiului Iași face apel la companiile de profil să studieze caietul de sarcini și să depună oferte la viitoarea licitație.

Fondurile pentru cele 16 tramvaie sunt asigurate prin Programul Operațional Regional – Axa IV Sprijinirea dezvoltării urbane durabile – Obiectivul specific 4.1: Reducerea emisiilor de carbon în municipiile reședință de județ prin investiții bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă.

Achiziționarea celor 16 tramvaie de circa 26 de metri este inclusă în trei proiecte cu finanțare europeană prin sursa menționată care vizează și modernizarea unor tronsoane de linii de tramvai, lucrări care fac obiectul unor alte licitații în curs de finalizare.

Astfel, reamintim că 7 iunie a avut loc deschiderea ofertelor în cadrul licitației care vizează reabilitarea infrastructurii de tramvai Iași – Dancu, reabilitarea podului Ciurchi II. Procedura de achiziție publică a atras o singură ofertă, din partea asocierii Mari Vila Com SRL București – Conest SA Iași. Durata proiectului, intitulat „Reabilitarea infrastructurii de tramvai Iași – Dancu”, este de 36 de luni, iar valoarea sa totală de 104.022.632 lei. Licitația organizată în Sistemul Electronic de Achiziții Publice prevede doar executarea lucrărilor de construcții, fără achiziția a patru tramvaie dedicate pentru acest traseu, și are o prevedere bugetară de 45.035.176,97 lei.

De asemenea, municipalitatea aproape a finalizat licitația pentru lucrări din cadrul proiectului „Reabilitarea infrastructurii de tramvai în Municipiul Iași – Reorganizarea circulației pe bulevardul Tudor Vladimirescu”. Procedura a avut o prevedere bugetară maximă de 29.110.847,07 lei, fără TVA. Deschiderea ofertelor a avut loc pe 30 mai, fiind primită oferta asocierii Conest SA Iași – Mari Vila Com SRL București. Proiectul presupune reabilitarea infrastructurii și suprastructurii căii de rulare tramvai pe tronsonul cuprins între intersecție Bucșinescu – bulevardul Tudor Vladimirescu – intersecție Calea Chișinăului. Perioada de implementare estimată este de 24 de luni.

Lucrările de construcții din cadrul proiectului „Reabilitarea infrastructurii de tramvai în Municipiul Iași” au fost estimate la maxim 44.356.437,96 lei, fără TVA. Licitația, care a avut ca termen de înscriere data de 24 mai, a atras, de asemenea, oferta asocierii Conest SA Iași – Mari Vila Com SRL București. Proiectul general presupune reabilitarea infrastructurii și suprastructurii căii de rulare tramvai pe trei tronsoane: Cinci Drumuri – strada Pădurii – strada Nicoriță, Piața Podu Roș – intersecție cu bulevardul Primăverii și bulevardul Virgil Săhleanu – intersecție cu bulevardul Metalurgiei – rond Țuțora, precum și achiziționarea a cinci tramvaie. Durata de implementare a proiectului este de 36 de luni, iar valoarea sa totală de 114.359.729,95 lei cu TVA.

În cursul zilei de 12 iunie, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice a fost publicat un anunț privind achiziționarea de 131 de autobuze electrice cu lungimea de circa 12 metri destinate transportului public urban de călători, operabile în condiții de deal. Achiziția include 39 de stații de încărcare rapidă și 131 de stații de încărcare lentă și are o valoare totală de 363.375.000 lei, fără TVA (circa 76,3 milioane euro). Termenul limită de depunere a ofertelor este 29 iulie. Dintre cele 131 de autobuze electrice, 20 sunt destinate Municipiului Iași. Valoarea autobuzelor și stațiilor de încărcare destinate Municipiului Iași este 55.500.000 lei, fără TVA (circa 11,66 milioane de lei, fără TVA). Conform caietului de sarcini, autobuzele electrice vor avea o capacitate de transport de minim 70 persoane, din care minim 29 de persoane pe scaune, plus conducătorul auto, și o garanție a funcționării de minim 500.000 de kilometri sau minim cinci ani. Autobuzele electrice de 12 metri vor deservi rutele 28 (Triumf – Podu Roş – Mircea cel Bătrân – Dacia) şi 36 (Dacia – Gară – Copou – Breazu).

Reamintim că pe 2 iulie va avea loc și licitația pentru achiziționarea a 16 tramvaie, fiecare cu lungimea de circa 30 de metri, destinate transportului public urban de călători. Cumpărătorul va fi tot Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, iar beneficiarul Municipiul Iași. Valoarea totală estimată a contractului este 184.000.000 lei, fără TVA (aproximativ 38,73 milioane de euro), adică circa 2,42 milioane de euro, fără TVA, pentru fiecare tramvai. Durata contractului este de 24 de luni.

Tot prin intermediul unei licitații organizate de Ministerul Dezvoltării Regionale și cu termen de depunere a ofertelor pe 17 iulie, la Iași ar urma să ajungă 24 de autobuze electrice cu lungimea de 10 metri. Procedura implică achiziția a 70 de astfel de mijloace de transport, valoarea totală a achiziţiei ridicându-se la aproape 160 milioane lei. Conform caietului de sarcini, cele 24 de autobuze electrice vor fi folosite în transportul public local pe rutele 42 Copou – CUG (14) şi 52 Piaţa Alexandru cel Bun – pasaj Octav Băncilă – Copou (10). La Iași autobuzele vor beneficia de 24 staţii de încărcare lentă şi șapte staţii de încărcare rapidă (în depouri şi la capete de traseu).