Niciun elev din județul Iași nu primește la școală lapte, corn sau fructe prin programul Guvernului pentru o alimentație sănătoasă: Licitațiile abia sunt în curs de derulare, deși școala a început de 3 luni

glass-1379822_1280-640x400

Elevii din județul Iași nu au primit, până în prezent, niciunul dintre produsele pe care statul este obligat să le dea gratuit preșcolarilor și elevilor de clasele I-VIII, prin Programul pentru școli al României 2017-2023, aprobat prin Hotărârea de Guvern nr. 640/2017. Potrivit unui răspuns primit de Edupedu.ro de la Consiliul Județean Iași, “la nivelul județului programul nu se desfășoară din considerente obiective, determinate de procedura de achiziție pentru încheierea acordurilor cadru/ contractelor de furnizare și distribuție pentru anul școlar 2022-2023, care se află în curs de derulare”.

  • Edupedu.ro a scris că situația este similară și în județul Ilfov, unde nici unul dintre cei peste 40.000 de elevi nu au primit anul acesta școlar nici un produs din Programul pentru Școli al României. Este în derulare doar procedura de licitație pentru produsele de panificație, la licitațiile pentru lapte și mere nu s-a prezentat niciun ofertant, iar procedura a fost anulată și urmează să fie reluată.

Pe hârtie, anul acesta școlar 2022-2023, ar trebui să primească săptămânal lapte, produse de patiserie și fructe, 1.887.873 preșcolari și elevii de clasele I-VIII, dar în cel puțin 2 județe licitațiile încă sunt în desfășurare, din datele pe care le-a solicitat Edupedu.ro. În 12 județe programul este blocat în special din cauza lipsei de ofertanți, scrie Guvernul într-o notă de fundamentare.

Potrivit unui răspuns primit de Edupedu.ro de la Consiliul Județean Iași, Programul pentru școli al României (n. red. programul extins și la fructe de la Lapte și Corn) nu se desfășoară în nicio școală din Iași din cauza licitațiilor care sunt încă în curs de derulare. În Iași sunt peste 82.000 de elevi de clase primare și gimnaziu care ar trebui să primească pe parcursul unei săptămâni, gratuit, 2 porții de fructe și/sau legume, 2 porții de lapte, o porție de produse lactate și 5 porții de produse de panificație.