Niciun ban pentru copiii cu dizabilitati

persoane-cu-dizabilitati

Părinții copiilor cu dizabilități amenință cu proteste, nemulțumiți că prin proiectul de buget pe anul 2019 nu s-a alocat niciun ban pentru asistenții personali, copiii instituționalizați și persoanele adulte cu dizabilități din centrele rezidențiale.

Maria Mădălina Turza, președintele Centrului European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilități, spune că – lăsând în seama autorităților locale – plata pentru persoanele cu dizabilități, Guvernul încalcă legea:

„Prin această măsură fără precedent, ei încalcă legea, pentru că bugetele destinate asistenței sociale trebuie, conform legii 448, să fie alocate de la bugetul central. Mai mult, ei încalcă un principiu al planului de guvernare, cel al solidarității și al faptului că și-au asumat să păstreze aceste cheltuieli la nivel central, pentru că autoritățile locale oricum nu dau părinților banii. Sunt întârzieri majore, procese pe rol pentru părinți care nu au primit indemnizațiile de creștere a copilului sau salariile de asistent personal”.

Reamintim, Guvernul a amânat, pentru vineri, adoptarea bugetului pentru 2019, buget contestat și de alte categorii sociale.