Neregulile din sistemul educational

Moartea unei copile cu deficiente de vedere, dupa ce a cazut de la etajul scolii in care invata, scoate la iveala neregulile din sistemul educational. Un singur pedagog avea sub supraveghere 17 minore cu grave deficiente, de la epilepsie si pana la pareze.

Si doar patru adulti trebuaiu sa aiba grija de 110 copii cu multiple probleme medicale. Numarul angajatilor  din Liceul Special Moldova, din localitatea Targu Frumos, este insuficient, o recunosc sefii Inspectoratului Scolar Judetean Iasi.

Directorul unitatii de invatamant spune ca are nevoie de personal, pentru ca toti copiii internati in scoala sa poata fi supravegheati non stop, asa cum prevede legea.

Margareta Pristavu, directorul Liceului Special Moldova: „Orice copil trebuie supravegheat permanent. Singura pe tura, la fetitele mici. La fetele mari avem alt pedagog. La baietii mici altul, la baiatii mari altul. Deci sunt 4 pedagogi in scoala, dar impartiti pe sectoare. Ar fi nevoie de mai multi, pentru ca acesti copii, cu deficiente de vedere, care vin la noi, in ultimii ani, au mult mai multe probleme decat simpla deficienta de vedere. Aici ar mai fi fost nevoie de inca o persoana, macar. La cele mici este mai greu, trebuie sa le ajuti si la baie, sa le ajuti si cu imbracatul, pentru facutul patului, pentru cele care au probleme trebuie mai mult personal„.

Fetita in varsta de 8 ani avea multiple probleme medicale, pe langa deficienta de vedere. Copila a iesit din camera, a mers aproximativ 10 metri, iar cand a ajuns in dreptul scarilor, a cazut peste balustrada.

Cazatura in gol, de la o inaltime de peste 3 metri, i-a fost fatala. Deocamdata, nicio masura nu a fost luata impotriva directorului unitatii sau a pedagogului, desi ambii sunt vizati de anchete interne.

Margareta Pristavu, directorul Liceului Special Moldova: „Fetita era in programul de dupa – amiaza, cu doamna pedagog, se trezisera din somn, doamna pedagog s-a dus la cantina sa le aduca suplimentul, dulciurile de la ora 16.00. Si, in acest scurt timp, fetita a cazut pe scari. Nu stim exact cum s-a intamplat. O sa vedem ce spune ancheta. Statea la dormitor, ca era dupa somnul de dupa-amiaza, nu era foarte departe, ca e holul lung al mansardei pe care era dormitoarele fetitelor mici. Si camera ei, nu era chiar langa scari, era in capatul opus. Tatal este apasat de situatie, ne-a spus ca nu invinovateste pe nimeni, ca are incredere in scoala noastra si ca, ceilalti doi copii raman aici, la clasa pregatitoare, unde au venit din toamna”.

Sefii Inspectoratului Scolar Judetean recunosc ca exista deficit de personal in unitatea de invatamant din Targu Frumos.

Bogdan Barzoi, inspector scolar adjunct  ISJ Iasi: „Trebuie sa stiti ca personalul din caminele care se ocupa de copii cu cerinte educationale speciale nu este suficient, daca sunt respectate normativele care sunt in vigoare. Ne dorim solutionarea acestei probleme, dar persoana care trebuia sa o supravegheze trebuia sa fie acolo„.

In Liceul Special Moldova din Targu Frumos sunt inscrisi si alti doi frati copilei decedate. Ambii minori au probleme medicale si sunt in clasa pregatitoare.

Copiii sunt orfani de mama, iar tatal nu va depune plangere pentru neglijenta, impotriva personalului din scoala. In acest caz, Politia a deschis dosar penal pentru ucidere din culpa, iar ancheta este  abia la inceput.

Intră în legătură cu echipa TeleM Iași!