Nereguli sesizate în secțiile de votare din Iași: ”A țipat la noi că am avut intenția de fraudă”

Un barbat ce poarta manusi de protectie impotriva noului coronavirus SARS-CoV-2, prezinta modul de functionare a Sistemului de monitorizare a prezentei la vot (SIMPV), in timpul unei actiuni de instruire a informaticienilor din judetul Ilfov care vor utiliza tabletele pentru centralizarea proceselor-verbale cu rezultatele alegerilor locale din 27 septembrie 2020, organizata de Serviciul de Telecomunicatii Speciale in Bucuresti, sambata, 19 septembrie 2020. ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO

Sharing is caring!

Nereguli la secțiile de votare din Iași. Mai mulți ieșeni ne-au trimis pe adresa redacției nereguli sesizate la secțiile de votare din Iași în care au fost prezenți

Cum e să fii delegat într-o secție de votare și să ai un președinte de secție incompetent și instabil?

La aceste alegeri locale, s-au votat primarii, Președintele Consiliului Județean, Reprezentanții Consiliului Local și ai Consiliului Județean. Respectiv, pentru fiecare buletin de vot a fost alocată o urnă. Chiar dacă aveam în secție 1-2 persoane care urmăreau și îndrumau alegătorii să redistribuie buletinele de vot în urnele potrivite, s-a întâmplat să se pună unele buletine în urne în mod greșit.
La ora 21:00 s-a pornit camera video de la tabletă pentru a înregistra procesul de numărare a voturilor. Conform regulamentului se recomandă ca doar președintele secției de votare să verifice buletinele de vot și să le prezinte tuturor membrilor secției de votare, că mai apoi să le pună în dreptul partidului corespunzător, puțini practică această metodă. Am propus să se respecte această procedura și președintele secției de votare mi-a zis că nu vrea să stea până mâine aici, că ea mai are de mers la primărie și nu dorește să se rețină în niciun mod. 
Buletinele au căzut din urnă pe masă și s-a început numărătoarea. După ce buletinele de vot au fost redirecționate în coloanele corespunzătoare, doamna președinte propune să începem să le numărăm. Aici intervin eu, unde îi explic că, pentru că suntem foarte mulți, este posibil să se fi pus anumite buletine în coloanele care nu le corespund și ar trebuie să le mai verificăm încă o dată. Doamna îmi zice din nou că, ea nu dorește să se rețină, că nu sunt la școală și că nu stă până mâine că eu să mai verific odată și că e pe răspunderea fiecăruia. Cum adică? Ce răspundere? Suntem 10 oameni care numărăm. Care e șansă să se greșească? Îmi zice să fac ce vreau. În prima coloana găsesc un buletin care s-a pus greșit. Era normal. Eram obosiți și era omenesc să se greșească, de aia și am solicitat reverificarea. Mi-a zis să tac când i-am spus că am văzut deja o greșeală.
La prima numărare, totul a ieșit în regulă. La a doua, s-au găsit buletine în plus și în minus. Era evident că cel mai probabil pur și simplu s-au pus în urnele greșite. Doamna președinte intră într-un stadiu avansat de isterie și începe să strige la toți membrii secției de votare că ea pleacă, că ei nu-i trebuiesc banii, că trebuia să ne verifice, că știe că noi am făcut greșeli intenționate și că am fraudat alegerile de bună voie. Stăteam acolo de la 6 dimineață, eram foarte obosiți și scopul nostru în calitate de delegați era să verificăm că procesul electoral să fie îndeplinit corect și conform regulamentului. Asta este motivul de ce am propus verificarea de către președinte a buletinului de vot, prezentarea către delegați și confirmarea tuturor înainte de repartizare. Doamna a început să facă panică, să strige la noi că este vina noastră, că e prima oară când i se întâmplă așa ceva, că noi am avut intenția de a frauda. A spus că sună la BEC și să se descurce ei că ea nu mai vrea nimic și să propunem soluții.
Evident, i-am spus să se calmeze și că soluția ar fi mai întâi să numărăm măcar încă odată și dacă nu ies după aia, să sunăm către cei competenți.
După prima numărare, ne-a ieșit totul ok. Doamna a tăcut într-un moment, de parcă nimic nu s-a întâmplat. Una din colegele din secție, i-a reamintit despre isteria pe care o avusese anterior și că ne acuzase de fraudă, fără nici o dovadă și un motiv întemeiat. Ea și-a cerut scuze într-un mod ironic și sarcastic. I-am reamintit și eu, că nu era cazul să ne invinuiasca fără dovezi de așa ceva, atunci când soluția era simplă și dacă ne asculta, totul ieșea mult mai ok. A zis că are și ea problemele ei și că ce vrem de la ea, să-și ceară scuze de 10 ori și a încercat să mimeze o plecăciune.
Toate cele menționate au fost înregistrate video și audio pe tabletă operatorului.
După ce nu-i ieșeau calculele pe procesele verbale și după ce menționez încă odată că-și ceruse scuze sarcastic, ne-a acuzat iarăși. A spus că: vedeți, că nu ies calculele, totuși ați greșit.
Doamna președinte nu a știut ce înseamnă procedura, din ce rezultă că este incompetenta. Pe lângă asta, a fost instabilă psihic pe toată durata numărării voturilor, acuzându-ne fără dovezi de fraudă electorală
, a transmis unul dintre ieșenii care ne-au trimis mesaje.

Un alt ieșean, a fost nemulțumit de organizare, mai ales în ceea de privește normele de COVID-19.

Eu am fost membru la o sectie de votare din cadrul Colegiului National “E. Racovita”. Presedintele acestei sectii de votare ne-a dat un singur dezinfectant la toti membrii echipei in conditiile in care ne-au fost trimise mai multe sticle de dezinfectant. Si cand i-am cerut doamnei, a ridicat tonul si a zis sa ne descurcam si asa, da ce, nu ne ajunge? Asta in contextul in care sacul cu dezinfectantii primiti si mastile ce au ramas dupa ce ne-a impartit cate 5, il tinea la picioarele ei la birou. Sambata seara ne-a zis sa ne aducem dezinfectant de acasa, cine vrea! Nu e OK.
In plus, doamna ne-a jignit, ne-a umilit pe toti si efectiv tipa pe acolo aseara. E si inregistrat pe tableta. Sunt “curioasa” ce a facut doamna cu restul sticlelor de dezinfectant. Le-a intors la BEC, la BEJ? Sunt lucruri marunte dar care spun multe! 
, a spus o doamnă, membru într-o secție de votare de la Colegiul Național ”Emil Racoviță”.

shares