Negocieri la Geneva. Rusia va primi in scris raspunsurile SUA la cererile sale privind securitatea europeana

blinken-lavrov

Ministrul rus de externe Serghey Lavrov si secretarul de stat american Antony Blinken au ajuns astazi la un acord, dupa o intalnire la Geneva ca SUA sa ofere un raspuns scris Rusiei privind cererile sale fata de securitatea europeana.

„Am ajuns la un acord că vom primi răspunsuri scrise la toate propunerile noastre săptămâna viitoare”, a declarat ministrul rus de externe Serghei Lavrov reporterilor după o discuție de aproape 2 ore cu secretarul de stat al SUA Antony Blinken.

„Aș dori să fac public acest răspuns, dar va trebui să-l consult pe secretarul Blinken în acest sens”, a spus el la o conferință de presă transmisă în direct.

Blinken a confirmat planurile de a răspunde preocupărilor Rusiei, precum și de a împărtăși preocupările SUA „și de a pune câteva idei pe masă pentru a fi luate în considerare”, într-o întâlnire ulterioară. El nu a spus dacă răspunsurile Washingtonului vor fi făcute publice.

El a adăugat că părțile au convenit că Rusia va emite propriul răspuns scris la preocupările SUA și că președintele american Joe Biden este gata să poarte discuții suplimentare cu președintele rus Vladimir Putin.

„Președintele Biden s-a întâlnit aici, la Geneva, cu președintele Putin, a vorbit cu el la telefon sau prin videoconferință de mai multe ori, iar dacă concluzionăm, cea mai bună modalitate de a rezolva lucrurile este printr-o conversație ulterioară între ei, suntem cu siguranță pregătiți să facem asta”, a spus Blinken.

Adjunctul lui Lavrov, Serghei Ryabkov, a avertizat că Rusia va trebui să „ia decizii politice serioase” dacă consideră că răspunsul SUA este nesatisfăcător. Oficiali, inclusiv Ryabkov și președintele Vladimir Putin, au avertizat anterior cu privire la „răspunsuri tehnico-militare”, daca Rusiei nu-i sunt îndeplinite cererile.