„Nefericirea” s-a născut la sat. 12% dintre copii spun că nu au fost niciodată fericiți

Lonely child

Lonely child

21% din copiii de la sat consideră că nu sunt niciodată sau sunt doar uneori fericiti, arata concluziile raportului Bunastarea copiilor din mediul rural în 2020, lansat de Fundația World Vision România. 

În plina criza sanitara, intr-un sfert dintre gospodarii copiii nu se spala intotdeauna pe maini dupa ce merg la toaleta si nici inainte de masa. În aproape jumatate dintre familii, copiii nu se spala pe dinti de doua ori pe zi. 56% dintre elevii care abandoneaza scoala după clasa a VIII-a o fac pentru că familia nu isi permite costul scolii. Unu din 14 copii afirmă ca are o viață rea. Mai mult, copiii și tinerii de toate varstele, de la gradinita la liceu, din 80% dintre gospodarii muncesc pe langa casa, fac curatenie, îngrijesc animalele sau au grijă de alti membri ai gospodăriei.

Un sfert dintre ei spun ca nu sunt ajutati de nimeni cand nu stiu sa-si faca tema pentru acasă, iar 8% raporteaza chiar ca nu are cine sa ii îngrijeasca atunci cand sunt bolnavi. Peste o treime din părinții chestionați recunosc că tipa sau striga la copii, 11% îi îmbrancesc sau zgaltaie copilul. Peste 30%  dintre parinti considera ca pentru a-ti gasi de lucru este mai important sa ai relatii decat să termini o scoala, conform aceluiasi raport. Esantionul cercetarii a cuprins 936 de gospodarii.