Neamt | Unul dintre turnurile Ocolasului Mare s-a prabusit pe o poteca turistica

ocolasul mare

In urma cu cateva zile unul din turnurile Ocolasului Mare s-a prabusit din cauze naturale. Stanca uriasa cantarind probabil sute de tone a traversat poteca turistica care lega Ocolasul Mic de Cabana Dochia. Din fericire pe traseu nu erau grupuri de turisti in momentul prabusirii.

„O echipa din cadrul compartimentului prevenire impreuna cu specialistul nostru in geologie s-au deplasat in zona pentru a efectua o evaluare a factorului de risc avand in vedere ca zona este traversata de o poteca turistica deosebit de fracventatata in sezonul de vara, Izvorul Muntelui – Poiana Maicilor – Ocolasul Mic – Cabana Dochia. Concluzia pe scurt esta ca prabusirea turnului se datoreaza eroziunii in urma procesului indelungat de inghet /dezghet acesta erodand liantului care sustinea blocurile de calcar„, a anuntat Serviciul Salvamont Neamt.

In partea superioara s-a observat si o urma a unei descarcari electrice de proportie mare care este posibil sa fi creat vibratiile care a declansat dislocarea. La ora actuala exiata fragmate de diverse dimensiuni aflate in instabilitate si care se vor desprinde ulterior existand posibilitatea de a intersecta poteca turistica.

„In zilele urmatore vom ampasa indicatoare de avertizare pe acea portiune considerata de noi periculoasa. Masuri de siguranta: Nu stationati in acea zona. Traversarea se va efectua individual si nu in grup. Nu parcurgeti traseul la primele ore ale diminetii. Nu parcurgeti traseul in conditii de precipitatii. Pe perioada de iarna traseul va fi inchis traficului turistic. Sub nici o forma nu parasiti poteca turistica si nu intrati in Brana Estica a Ocolasului Mare”, au mai anuntat cei de la Salvamont Neamt.