Neamț | Un polițist a fost sancționat după ce scandat „Jos mafia din Poliția Română” la protest

WhatsApp-Image-2022-01-07-at-00.02.02

În urma unui protest organizat legal, în fața Poliției Municipiului Roman, Ioan Cănărău, lider al Sindicatului EUROPOL, este cercetat disciplinat și a primit mustrare scrisă pentru mesajul afișat pe un banner: „JOS MAFIA DIN POLIȚIA ROMÂNĂ, JOS MAFIA DIN M.A.I.” și i se impută că a adus prejudicii de imagine instituției.

Portivit Sindicatului EUROPOL „mai multor ofițeri li s-a ordonat să „confiște” ilegal bannerul de către șeful Inspectoratului de Poliție Județean Neamț, care ocupă postul nu ca urmare a promovării vreunui concurs ci prin modul de operare deja consacrat, împuternicire”

„Ce este și mai interesant la nivelul IPJ Neamț, este că hărțuirea vădită exercitată asupra liderului nostru a căpătat forme psihedelice. Astfel, după protestul de mai sus care a generat furia „înstelaților”, colegul nostru a mai fost cercetat disciplinar și sancționat pentru că ar fi trimis 2 sesizări către IPJ Neamț în care a reclamat mai multe inadvertențe în managementul instituției. Când i-a parvenit sesizarea, împuternicitul inspector șef, cms. șef Osoianu, se uită când a fost transmis emailul de pe adresa organizației sindicale, și constată pe baza simțurilor dezvoltate de polițist pe care le deține, că în acel interval de timp, colegul nostru era în serviciu. De aici a fost doar o formalitate să dispună o nouă cercetare față de colegul nostru, cu toate că nu existau niciun fel de probe că el a remis emailul.

La momentul contestării sancțiunii la nivelul IGPR, conform procedurii, șeful unității care a emis actul de sancționare este obligat să redacteze un raport motivat în care să justifice temeinicia și legalitatea sancțiunii. Pentru prima dată în istoria Poliției Române, același șef care a emis dispoziția de sancționare, depune concluzii de admitere a contestației colegului nostru Ioan Cănărău, admițând implicit că cercetarea a fost abuzivă. Și acum vine întrebarea, când a fost în deplinătatea facultăților mintale șeful împuternicit al IPJ Neamț? Când a emis sancțiunea sau când a solicitat anularea acesteia? Răspunsul însă îl poate oferi doar un psiholog, de preferat unul din afara sistemului.”