Neamț | Un cunoscut preot a murit pe scaunul de spovedanie

preot

Părintele Dumitru Chiorbeja de la Parohia Dreptu, comuna Poiana Teiului, Protopopiatul Ceahlău, a plecat în lumea veşniciei în timp ce spovedea enoriașii.

După cum a relatat părintele Mihai Damian, preotul Dumitru Chiorbeja s-a născut pe 18 martie 1952, în satul Dreptu, din părinții Vasile și Ana Chiorbeja, fiind al doilea din cei șase frați: Aurelia, Dumitru, Gheorghe, Fănică, Ioan și Elena.

Primele opt clase le-a urmat în satul Dreptu, după care a dat examen la Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamț, pe care l-a urmat între anii 1967 – 1972. În anul 1972, a susțiut examenul de admitere la Institutul Teologic Ortodox de Grad Universitar București, pe care l-a urmat între anii 1972 – 1977, susținând teza de licență la vrednicul de pomenire părinte profesor doctor Liviu Stan.

În anul 1973, s-a căsătorit cu domnișoara Maria Alexandru din comuna Farcașa. Bunul Dumnezeu le-a binecuvântat familia cu trei copii: Ciprian, Cătălin (subofițeri în cadrul Armatei Române) și Dumitru, în prezent parohul Parohiei „Cinstirea Icoanei Maicii Domnului «Cea de toți fericită»” din Haugesund, Norvegia.

Fiecare din cei trei fii au la rândul lor câte doi copii. A fost hirotonit în luna octombrie 1973, pe seama Parohiei Slobozia Sucevei, Protopopiatul Rădăuți, judeţul Suceava. Parohia avea trei biserici în satele Slobozia Sucevei, Gura Sălcii și Iacobeni.

Aici a activat în perioada 1973 – 1978, unde a construit o clopotniță, a renovat casa parohială și a împrejmuit cimitirul cu gard. În anul 1978, a fost transferat la Parohia Argel, comuna Moldovița, Protopopiatul Câmpulung Moldovenesc, pe care a păstorit-o cinci ani, până în anul 1982.

A reparat biserica, clopotnița și a înzestrat biserica cu cărți de cult, icoane și veșminte.

De aproape patru decenii, paroh în satul Dreptu

În anul 1982, a fost numit paroh în Parohia Dreptu, unde a slujit până în ziua de 20 noiembrie 2021, timp de 39 de ani.

„În total, părintele Dumitru are 49 de ani de slujire preoțească. La Parohia Dreptu, s-a dovedit un bun slujitor a lui Dumnezeu și un harnic gospodar. A pictat biserica parohială, care a fost sfințită la data de 4 octombrie 1998, de către Prefericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în vremea slujirii ca Mitropolit al Moldovei şi al Bucovinei.

Cu acest prilej, i-a fost acordată distincția de iconom stavrofor. În Parohia Dreptu a construit un așezământ social și casă parohială nouă, iar în satul Pârâul Fagului a reactivat cimitirul, unde a construit un paraclis și o casă de prăznuire. În anul 2019, a reparat acoperișul bisericii parohiale și a făcut lucrări de întreținere la turnurile acesteia”, a amintit părintele Mihai Damian.

Crucea Nordului” din partea Preasfinţitului Părinte Macarie

Pe 22 septembrie 2019, cu prilejul târnosirii bisericii Parohiei „Cinstirea Icoanei Maicii Domnului «Cea de toți fericită»” din Haugesund, în semn de prețuire pentru buna creștere a fiului (părintele Valeriu Dumitru Chiorbeja) a primit distincția „Crucea Nordului” din partea Preasfinţitului Părinte Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord.

„După o slujire preoțească de 49 de ani, în seara zilei de 20 noiembrie 2021, a plecat la cele veşnice. Conducerea Protopopiatului Ceahlău, reprezentată de părintele protopop Ionel Cuţuhan, împreună cu preoții protoieriei, și cu enoriașii Parohiei Dreptu transmit sincere condoleanţe familiei îndoliate. Bunul Dumnezeu să-l odihnească în pace și să-l așeze în ceata celor aleși ai săi. A fost un ostaș vrednic al Lui Hristos, pe care l-a slujit până în ultimul moment al vieții”, a transmis părintele Mihai Damian.

„O viață de luptă și trudă încheiată eroic”

Mesajul Episcopului Macarie Drăgoi la trecerea la cele veșnice a Preotului Dumitru Chiorbeja:

„Cu multă durere în suflet am aflat că în seara zilei de 20 noiembrie 2021, a plecat din această lume vrednicul de pomenire părinte Dumitru Chiorbeja, preot paroh în satul Dreptu, județul Neamț, fiul său, preotul Valeriu-Dumitru Chiorbeja, fiind parohul comunității euharistice de la Haugesund în Regatul Norvegiei. Părintele Dumitru a trecut la veșnicele lăcașuri în timp ce se afla în scaunul de Spovedanie, înarmat cu epitrahilul, crucea și rugăciunea, căutând până în ultima clipă a vieții sale de slujitor al lui Hristos să câștige suflete pentru Împărăția Cerurilor. O viață de luptă și trudă încheiată eroic, așa cum se cuvine celor care se află în prima linie a Bisericii Luptătoare. Am slujit cu părintele Dumitru Chiorbeja de multe ori, atât în țară cât și în Episcopia Europei de Nord. Chiar anul acesta, pe 7 august, de sărbătoarea Sfintei Cuvioase Teodora de la Sihla am liturghisit împreună la hramul Schitului Poiana Maicilor, la poalele Muntelui Ceahlău. Impresionat de lucrarea sa misionară, i-am conferit cu mare bucurie Crucea Nordului, distincția cea mai înaltă a Ortodoxiei românești boreale. Atotmilostivul Dumnezeu să odihnească în Cer sufletul părintelui Dumitru și să-i întărească familia sa trupească și pe cea duhovnicească iar pe noi toți să ne miluiască ca un Bun și de oameni Iubitor. Veșnica sa pomenire din neam în neam!”.

Sursa: doxologia.ro