Neamt | Tribunalul Prahova a hotarat ca judetul Neamt sa piarda Cheile Bicazului in avantajul Harghitei

De peste 10 ani de zile exista un litigiu intre orasul Gheorgheni (judetul Harghita) si comuna Bicaz Chei (Judetul Neamt) in privinta limitelor celor doua judete. Daca pana acum, zona Cheile Bicazului a apartinut de judetul Neamt, Tribunalul Prahova a dat castig de cauza judetului Harghita.

Presedintele CJ Harghita, Borboly Csaba a redenumit deja zona in „stramtoarea Bekas” in timp ce CJ Neamt anunta ca va face recurs.

„Limitele dintre județele Neamț și Harghita, în legea 2/68, sunt limite naturale, frumos descrise, Pârâul Cupaș, Baza Cheilor, se duce până la intrarea în Lacu Roșu la alimentară, o ia la Baza Stâncii, urcă până la Biserică Ortodoxă la români și apoi până pe creasta dealului până la Bicăjel. Dreapta , cum mergi înspre Gheorgheni e Harghita, stânga e Neamțul. Felul cum s-a ajuns ca o instanță să se pronunțe și să ia în considerare o Hotărâre de Guvern care nu face altceva decât să fixeze administrarea drumurilor pe regionale, să coincidă cu limita teritorial-administrativă, nu văd cum și sub ce formă, pentru că nu găsesc motivare sub ce formă a gândit judecătorul. E clar că vom face recurs și cred că ce a dat Oficiul Județean de Cadastru, Instituțiile specializate ale statului care se ocupă de așa ceva, Harghita și cu Oficiul Județean de Cadastru Neamț, sunt de acord și știu foarte clar și ei limitele teritorial-administrative pe care le lucrează. Nu văd, adică șansele lor sunt minime și eu cred că judecătorul respectiv a fost dus în eroare de către cineva de acolo de la ei. Procesul se judecă de ani de zile, cum s-a ajuns aici, cu moștenitorii secretarului, prin procese, secretarul de atunci care a semnat vreun proces verbal, cu legea 540/2000, ce motivare, cum i-a întors, eu nu cred că e rea intenție la instanță, eu cred că e dusă în eroare. Este vorba de multe termene, s-au schimbat mulți judecători între timp. Procesul a fost strămutat atunci la Prahova pentru a fi pe teren neutru. Nu știu dacă vă place cum pozează domnul președinte al CJ Harghita pentru că a cam schimbat denumirea de Cheile Bicazului, i se spune acum „Strâmtoarea Becas” sau așa ceva, dar nu e OK și dacă luăm în calcul și proprietățile cetățenilor, toți sunt români acolo. Nu văd cum își asumă ei limita respectivă”, a declarat pentru Ziarul Bicaz, primarul comunei Bicaz Chei, Gheorghe Oniga.

Intră în legătură cu echipa TeleM Iași!