Neamț | Tot mai mulți copii abuzați

Lonely sad boy at home

Sad boy sits alone.

Numărul copiilor care au suferit diverse forme de abuz și maltratare a crescut semnificativ anul trecut, fiind înregistrate din păcate, mult mai multe cazuri de abuz sexual sau de violență fizică asupra copiilor.

Astfel, în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2021,în cadrul Serviciului pentru Copilul Maltratat din structura Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului Neamţ  au fost sesizate 586 de  cazuri de copii aflaţi în situaţii de maltrare, cu 80 mai multe decât în 2020.

Ca și în anul anterior, cele mai multe cazuri de abuz au fost neglijările, fiind 247 de copii  în astfel de situații, cu 43 mai mulți decât în 2020. Creșteri semnificative au fost înregistrate și la abuzurile fizice – fiind 71 de cazuri în 2021 față de 58 în 2020 – dar și la abuzurile sexuale, fiind înregistrate anul trecut 48 de astfel de cazuri pe când în 2020 au fost instrumentate 29. Pe lângă aceste forme grave de maltratare, specialiștii DGASPC au mai instrumentat 148 de cazuri de abuz emoțional (134 în 2020), 8 cazuri de exploatare prin muncă (6 în 2020) dar și 29 de cazuri de copii delincvenți (în 2020 au fost 27 astfel de situații).

Ca urmare a tuturor abuzurilor la care au fost supuși, 77 de copii au fost luați din familii, DGASPC Neamț instituind pentru aceștia măsuri de protecție specială în regim de urgență. Cei mai mulți dintre ei au ajuns în grija asistenților maternali sau în centrele rezidențiale dar au fost dispuse și 6 măsuri de supraveghere specializată în familie precum și măsuri de protecție de urgență și pentru două cupluri mame-copii, mamele fiind minore.

În anul de dinainte, s-au instituit 44 de măsuri de protecție specială în regim de urgență, cei mai mulți copii ajungând de asemenea la asistenți maternali sau în centre.

„Lipsa de educație, degringolada morală, lipsa unor valori, consumul de alcool și situațiile de vulnerabilitate socială sunt, cel mai probabil, motivele din spatele acestor abuzuri. Este trist și revoltător totodată ceeea ce se întâmplă cu copiii noștri. Creșterea numărului de abuzuri, gravitatea cazurilor și mai ales faptul că abuzatorii sunt aproape întotdeauna părinții ori persoane foarte apropiate copilului ar trebui să ne îngrijoreze și să determine pe fiecare dintre noi să intervenim și să semnalăm orice situație de acest fel. Faptul că tot mai multe persoane sunt informate, au încredere în noi și ne raportează cazurile de abuz reprezintă un semnal pozitiv care demonstrează totuși că societatea este din ce în ce mai implicată și nu mai asistă pasivă la suferințele copiilor“, a declarat Cristina Păvăluță, director general al DGASPC Neamț.